Вторник, 30 Април 2024

"Има такъв народ" оттегля кабинета си, отказва преговори и ще подкрепи президента на изборите

Публикация   16:32     10 Авг, 2021 /     akcent.bg   /     616

Дали първата политическа сила "Има такъв народ" ще успее да получи подкрепа за съставяне на правителство на малцинството ще се разбере вероятно още днес.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че партията му няма да предложи за гласуване в Народното събрание утре проектокабинета, начело с Пламен Николов. В обръщение по телевизия "Седем осми", след като се разбра, че предложеното правителство няма да получи подкрепа от "Демократична България", БСП и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", той обяви, че най-голямата група няма да участва в преговори за нов състав на Министерски съвет, излъчен с друг управленски мандат.

   Направихме всичко възможно, за да има правителство, но това не се случи, заради предателството на "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!". При това положение утре няма да предлагаме кабинет, каза Трифонов. С решението си "Има такъв народ" създава

юридически казус, тъй като досега не е имало ситуация, в която след успешно изпълнен управленски мандат предложеният кабинет да бъде оттеглен. Въпреки решението, гласуване в пленарната зала утре най-вероятно ще има, тъй като има издаден указ на президента, с който той предлага на Народното събрание да избере за министър-председател предложения от "Има такъв народ" Пламен Николов.

Трифонов посочи, че днешния развой на събитията - отказа за подкрепа и оттеглянето на проектоправителството, означава нови избори, освен ако останалите партии "не решат да управляват заедно, както са го правили". Въпреки анонсите за сформиране на експертен кабинет, който да работи ограничено време, "Демократична България", БСП и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" нямат достатъчно гласове, за да го прокарат през парламента и при отказа за преговори от страна на "Има такъв народ", единствената възможност би била гласовете да дойдат от ГЕРБ и ДПС, които партиите посочиха като нежелани партньори.

    Трифонов каза още, че "Има такъв народ"  ще подкрепи Румен Радев за президент

на предстоящия вот през есента. Той изрази надежда, че така Радев ще спечели още на първия тур. До момента единствено БСП е заявила подкрепа за втори мандат на държавния глава.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още