Вторник, 30 Април 2024

Проф. Светлана Шаренкова: С левите Трифонов е почти ляв, с десните – още по-десен

Проф. Светлана Шаренкова: С левите Трифонов е почти ляв, с десните – още по-десен
Публикация   06:57     05 Авг, 2021 /     проф. Светлана Шаренкова   /     456

Третият от парламента, който вземе мандат, да състави правителство на базата на служебния кабинет

   Без Бойко, но по Бойковски – сякаш това е девизът, който движи Слави Трифонов новия „силен човек на България“. Пълно дежавю - води монолози от дивана, заклеймява дръзналите да са несъгласни, свежда до „Суверена“ мислите си чрез своя „пророк“ Тошко, хвърля и оттегля „най-добрите“ проектокабинети, отказва да подписва споразумения за политиките, по които ще се управлява държавата.

   С левите Слави е почти ляв, с десните – още по-десен. Няма конкретни идеи, които се отстояват от начало до край – пее патриотични песни, а после иска Истанбулска конвенция и Съединени европейски щати, ще приватизираме – няма да приватизираме, ще пращаме астронавти – няма да ги пращаме, ще балансираме бюджета – не, ще водим социални политики, ще преизчислим пенсиите... ама догодина.

   Ще има съдебна реформа... ама по-нататък, ще браним интереса си в Северна Македония – не, ще преразгледаме договора, но не само нашия и гръцкия - Преспанския.

   И най-главното: ще изчегъртаме ГЕРБ – не, няма да чегъртаме, ще търсим консенсус!?

   А когато трима знакови министри от служебното правителство не приеха поканата на ИТН, шоумените по Бай Ганьовски започнаха да ги замерят с претоплени компромати с изтекла давност.

  Съставът на правителствата и премиерите, които ни предлагат, са на принципа на обратната градация! Вече имаме четирима на брой „министър-председатели“ - от световна шампионка по шахмат, през „царското“ юпиминистър, до адвокат и почетен консул на офшорен остров, а днес философ - продавач на шнорхели и плавници.

   Дялани са камъните на Слави, спор няма!

   Служителят на месеца и шампион по продажба на плажни принадлежности може да управлява държавата в супер сложна политическа, икономическа, демографска и здравна криза.

   А друг дялан камък може да ръководи правосъдието, цялото правителство, а накрая малко по-скромно – МВР.

   Здравният министър става и за просветен, а министърът по ромските въпроси (27- годишната госпожица) ще реши тежките проблеми, трупани над 30 години, свързани със социализацията, неграмотността, битовата и тежката престъпност, на принципа - щом създадем министерство и назначим чиновници, работата се счита за свършена.

   Въпреки обещанията да се управлява с ума и таланта на цялата нация, всъщност имаме едно партийно правителство на ИТН, запълнено с техни депутати и апаратчици от списъка на „хората зад Слави“.

   А кой ще управлява управляващите!?

Защото едва ли някой има съмнение, че премиерът Пламен Николов ще взима сам ключовите за държавата решения.

   Най-често ще е да го командват „от дивана“, или от някое по-дълбоко политико-икономическо-медийно Задкулисие!? Ако е така, някогашната Тройна коалиция и целувката Станишев-Местан на „Орлов мост“ ще ни се сторят „върхът на сладоледа“ и прозрачността, а въпросът „Кой?“ ще придобие нов и по-зловещ смисъл.

   Но дори да бъдем добронамерени и приемем, че няма нищо скрито-покрито, а „дългата ръка на Задкулисието“ е само в нашето болно от политическите провали въображение, то и слепецът ще признае, че има „извиване на ръце“ от страна на ИТН: „Това е съставът на кабинета и промени няма да има“, троснато заявяват новите месии на парламентарните групи, от които чакат, а може би не чакат, подкрепа.

   Защото по този начин на инат и налагане на воля не се водят преговори в европейска, демократична и парламентарна държава.
ИТН и лично Слави Трифонов явно се оказаха неподготвени за отговорността, която народът им повери с +0.5% от гласовете си.

   Демокрацията не е шоу, а управлението на държавата не е словесно упражнение от дивана. Те изискват отговорен диалог, компромис, мисия, визия, лидерство. Уви, за половин година от ИТН не показаха, че владеят тези правила и не притежават тези качества.

   Лошото е, че народът пак ще остане излъган в надеждите и очакванията си.

   А надеждата за промяна покълна със служебния кабинет, с ярките и успешни действия и политики на Бойко Рашков, Кирил Петков, Асен Василев, проф. Христо Бозуков, доц. Виолета Комитова и други министри, които имаха смелостта да разринат Авгиевите обори на ГЕРБ, да спрат корупционните течове от бюджета, да направят реална ревизия на кражбите и поръчките на присъдружните на ГЕРБ фирми, струващи на държавата милиарди, и най-важното - да спрат купения вот. Висока летва, толкова висока, че даже двуметровият Слави не можа да я стигне, а явно и не иска.

   Разумен ход все пак има дори и в тази безднадеждна ситуация.

   Третият от парламента, който вземе мандат, да състави правителство на базата на служебния кабинет (одобрявания от 60% българи), и който да бъде подкрепен от отговорните за съдбините на Родината ни народни избраници.

Тагове : Слави , ляв , десен ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha