Впечатляваща Анна- Мария Дялова- от беззащитна ученичка до стълбичката с медали на боксовия ринг

Впечатляваща Анна- Мария Дялова- от беззащитна ученичка до стълбичката с медали на боксовия ринг
Публикация   04 Авг, 2021   /     Интервю на Румен НИКОЛАЕВ   /     3124

19-годишната русенка с подкрепата на боксов клуб "Русе" и на "Каолин" ЕАД достигна до участие в две Световни през 2021 г.- за девойки и за жени жените

  Текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ 

Анна- Мария Дялова е на 19 години.

  Вече е студент в Русенския университет, специалност "Екология".

  От януари до април т.г. Ани е била на лагер в София, където се е подготвяла за световното първенство по бокс в Келце /Полша/. Русенската спортистка е единствената девойка от цяла България.

   В първата и среща съперничка е боксьорка от Тайланд и въпреки доброто и представяне, съдиите дават победата на съперничката на Ани с 2:1 гласа.

   Следва участие в Държавния личен шампионат, който се провежда  в края на юни в Ботевград. Тук Ани се състезава в кат. до 64 кг. В първата среща печели мача категорично още в първи рунд. Следващият мач е с европейската шампионка Деница Елисеева  при жените и бронзов медалист от световно ниво.  След оспорван двубой два пъти по-младата русенка побеждава опитната си съперничка  с 2:1 съдийски гласа.

  Така Анна- Мария Дялова е републикански шампион на България при девойки в кат. 57 кг и  кат. 60 кг. от 2017 година вече 5 години, а от тази се състезава при жените в кат. 64 кг.

- Интересен изглежда изборът от страна на Ани за неин спорт- бокса. Как се случи това?

   Няма нищо загадъчно или пикантно в случая. В периода от 5. до 7. клас бях потърпевша от лошото отношение на съучениците си. Дори се е стигна до ситуация през това време, когато отказах да посещавам училище. Родителите ми говореха с класни ръководители, с директори, но тормозът върху мен продължаваше...

... Докато един ден баща ми предложи да ме заведе в боксовата зала. Хареса ми първата тренировка.

- Това се случва кога?

   През 2017 г.

- Преди това с друг спорт занимавала ли си се?

   Да, със спортни танци, лека атлетика... След това с плуване и от плуването отидох в боксовата зала. В началото го съчетавах с ММА и кикбокс. Междувременно треньорът ми Съби Събев каза, че имам талант и че трябва да продължа сериозно да се занимавам с бокс. По-късно с мен се занимаваше в боксовата зала Стойка Петрова, после- Светлана Станева. Сега вече тренирам при Фиклет Ереджебов в националния отбор при жените.

- Кога се почувства различна от онова момиче, което е било тормозено от съучениците си...

   Когато завоювах европейския си бронзов медал през 2019 г. в София. Тогава беше много тежък  период за мен. Бях със счупен нос след контузия седмица преди състезанието на Балкан турнир в Ботевград, където спечелих бронзов медал. Веднага последваха нови две седмици лагер, където тренирах активно. Бях се сринала психически...

  И така до Европейското, където първият ми мач бе със състезателка от Финландия в кат. 57 кг. Втората среща беше с европейската шампионка от Ирландия от първенството в Анапа /Русия през 2018 г., която също победих.

- А с училището как бяха нещата- продължи ли в същото, или го смени?

 Продължих в гимназията, в която учех от 1-ви клас. Приех, че съучениците ми не ме подкрепят, не приемаха това, с което се занимавах. А учителите- имаше, които проявяваха разбиране за голямото ми натоварване извън училище, други- не съвсем. Но този стрес, притесненията вече ги нямаше.

- Но този натоварен  спортен състезателен режим, честото ти отсъствие от Русе, позволява ли да имаш приятелки, приятели?

По-скоро познати...

- Има ли личен живот Анна- Мария?

Да, разбира се. Имам и приятел...

- Сигурно и той е боксьор?

Да, запознахме се на едно състезание. От него получавам пълна подкрепа, мотивация за трениране, стимулира ме да бъда борбена и успешна.

- И при тази натовареност остава ли време за нещо друго?

Да, каране на картинг. Имам и първо място на състезание по картинг преди 2 години.

 - Всъщност през 2019 г. след многото успехи и медали си забелязана и получаваш навременна подкрепа от една от големите в региона компании "Каолин" ЕАД, собственост на германската група „Кварцверке“?

   Да, за което много им благодаря. Тогава наистина имаше много състезания, много участия, и то успешни. А това беше свързано и с повече разходи, с каквито родителите ми не разполагаха. Тогава започнах да се занимавам с бокс на професионално ниво.

- Какви изяви на ринга предстоят на Анна - Мария до края на 2021 година?

В края на м. септември е вторият кръг на Купа- България, на който Русе ще е домакин. След което ще участвам на Световното първенство за жени в Унгария в кат. до 64 кг.

   Искам да използвам възможността да благодаря много на боксов клуб "Русе" и треньорите Павел Сяров, Съби Събев, Николай Коев. И още веднъж благодарности на ръководството на "Каолин".

- И за финал на този разговор- чувстваш ли се различна, пораснала спрямо своите връстници?

Да, чувствам се много пораснала, много отговорна. Боксът ми даде изключителна дисциплина. От 14- годишна се справям сама по лагери, научих се и свикнах от малка да съм самостоятелна. Но виждам хоризонт за активната спортна кариера, след което да съм добра майка и специалист по екология.

  Всъщност Анна Мария Дялова ще има изключителната възможност да се състезава тази година в две Световни първенства по бокс- в Полша за девойки, където предстовянето и и отрежда 5-то място в ранглистата,  и сега в Унгария- при жените.

Тагове : бокс , Каолин ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha