Четвъртък, 16 Май 2024

Правителство на "Има такъв народ" или предсрочни избори - вече зависи основно от ДПС

Правителство на
Публикация   07:05     04 Авг, 2021 /     akcent.bg   /     207

   Дали ще има правителство на "Има такъв народ", или ще се върви към предсрочни парламентарни избори вече зависи основно от ДПС. За да бъде избран кабинетът на партията на Слави Трифонов, който засега изглежда, че ще получи подкрепа и от депутатите на БСП (така събира общо 101 гласа), са нужни или гласове "за" от ДПС, или помощ с по-нисък кворум, или няколко подкрепящи (двайсетина) от други партии.

   На четвъртия ден, откакто мандатът за съставяне на правителство е в кандидата за премиер на "Има такъв народ" Пламен Николов, проектът за състав и структура на Министерски съвет бе представен на отделни закрити за медиите срещи на всяко от три от формациите в парламента - "Изправи се.БГ! Ние идваме!", "Демократична България" и "БСП за България", но решенията дали те ще подкрепят кабинета, или не, ще бъдат взети в следващите дни. Неофициалните коментари са, че БСП вероятно ще подкрепи правителството, докато "Демократична България" - няма (шансовете за това бяха оценени на не повече от 50% от съпредседателя на обединението Владислав Панев). За депутатите от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" има различни предположения - или всички няма да подкрепят, или ще гласуват смесено.

  На срещи не бяха поканени представители на ГЕРБ и ДПС. Във вторник сутрин бившият премиер Бойко Борисов заяви в отговор на въпрос на "Дневник", че всички народни представители от парламентарната група (63 депутати) ще бъдат в пленарната зала и ще гласуват "против". Партията му взе и официално решение, че няма да напускат зала, а той обяви, че Слави Трифонов е пропуснал момента да му се обади и да поиска подкрепа.

   Така вариантът за избор на правителство чрез намаляване на кворума (би трябвало в зала да не присъстват 40 депутати, за да са достатъчни гласовете на "Има такъв народ" и БСП) зависи евенутално от ДПС (те имат 29 народни представители) и трябват допълнително още поне 11, освен ако няма отсъстващи и по други причини.

   Засега от ДПС твърдят, че още нямат решение, но от поведението на движението зависи как ще се развие ситуацията в следващите дни, а и седмици, ако правителство на "Има такъв народ" не бъде гласувано и се стигне до трето връчване на мандат.

           Какви са нагласите след срещите

   Кандидатът за премиер Пламен Николов изчете пред медиите списъка с имената на министрите в проектокабинета и каза, че няма да има промени. Зам.-председателя на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви, че на срещите те са запознали другите политически формации с предложението си, а не са го обсъждали с тях.

   "Има такъв народ" категорично отказва да подпише споразумение за подкрепа с другите партии, но по неофициална информация предлага два писмени документа - управленска програма и декларация от парламентарната трибуна, че правителството няма да зависи от ГЕРБ и ДПС. Според Йорданов другите партии не били единни в мнението си какво точно да подпишат.

   "Има такъв народ" не обяви кога Пламен Николов ще занесе проекта за Министерски съвет на президента (последният срок е петък) и кога ще е гласуването в парламента. Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов вероятно в петък ще бъде върнат изпълнен мандатът, а следващата сряда ще се решава кога да е гласуването в пленарна зала. Това означава, че партията на Трифонов ще има по-дълго време да търси подкрепа за избора на правителството.

   Според депутати от другите партии е малко вероятно "Има такъв народ" да промени някои от кандидати за министри, макар че има критики към тях. За "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" например се разбра, че не одобряват предложения за министър на вътрешните работи, който според тях до последно миналия петък е бил кандидат за премиер - Петър Илиев.

   Според Пламен Николов Илиев е "страхотен професионалист, конституционалист, човек, който може да се справи с предвидените реформи". Зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов реагира оство в отговор на въпроси като заяви, че Петър Илиев е готов да осъди всеки, който го обвинява в плагиатство (за адвоката има информация, че е използвал части от чужд научен труд без да го цитира).

   Дали, ако не получи подкрепата на "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", "Има такъв народ" би върнала мандата неизпълнен, е въпрос, който "Има такъв народ" остави без отговор след срещите. Миналата седмица позицията им беше, че ако тези формации не ги подкрепят, те ще върнат мандата.

   Според съпредседателя на "Демократична България" Владислав Панев "повече от 50% са шансовете да не подкрепят кабинета", но решение ще се вземе от парламенатрната група и органите на трите партии - "Да, България", ДСБ и Зелено движение. След като участва в срещата за представяне на имената на министрите, той каза още, че ще продължат разговорите с "Има такъв народ" по приоритети, като във вторник като ключови са определени съдебната реформа и образованието и има обещание да бъде представена управленска програма. По думите му от "Демократична България" не са коментирали имената на министрите и въпросът за споразумение не е обсъждан. Също така той не изключи възможността "Има такъв народ" да промени част от състава на кабинета. Христо Иванов и Атанас Атанасов не бяха на срещата. По-късно Иванов каза, че не участва в "инсценировки". А след заседанието на парламентарната група добави, че решение все още няма.

   След срещата Мая Манолова пък обяви, че решение на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" ще има преди изтичането на констутуционната прецедура, т.е. преди петък.

   Кандидатът за премиер заяви във вторник, че е оптимист и че на срещите "усетил" подкрепа без да конкретизира.

           Правителство с помощта на БСП и ДПС

   Националният съвет на БСП ще се събере в сряда (4 август), за да реши дали парламентарната група да подкрепи проектокабинета. Очакванията са, че социалистите ще дадат подкрепа, тъй като имат около 30 общи приоритета.

   След срещата във вторник лидерът Корнелия Нинова избегна директния отговор на въпроса дали ще предложи на пленума да подкрепи кабинета "Николов", но даде да се разбере, че пътят на преговорите е извървян успешно. Последното условие - да има споразумение, явно ще бъде ревизирано, тъй като в следващите дни двете партии ще се разберат за "формата на политическото съгласие по приоритети". Тя каза, че не желае да коментира имената на министрите и не вижда дългата ръка на ДПС. По думите й решението на БСП не зависи от това дали "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" ще подкрепят или не кабинета. Нинова избегна и въпроса за Петър Илиев, който е работил за партията преди няколко години по законодателни въпроси.

   Така кабинетът може да събере подкрепа от 101 гласа - 65 от "Има такъв народ" и 36 от "БСП за България". За да е избрано правителството, е нужно или в залата да са 201 народни представители (т.е. евентуално ДПС и представители на другите партии да отсъстват и кворумът да е по-нисък) или някои депутати от другите парламентарни групи да подкрепят кабинета. Но според депупати ключова ще бъде ролята на ДПС.

             Възможни ли са избори 2 в 1 през есента

   Ако първият мандат не бъде изпълнен, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че кандидатът за премиер от парламентарната група на втората политическа сила ще върне мандата, т.е. и вторият опит ще е неуспешен. Така по-вероятни изглеждат нови предсрочни парламентарни избори, тъй като който и да получи третия мандат, трудно би събрал подкрепа.

  Ако това е третата сила - "БСП за България", няма да има гласовете на партиите на протеста, въпреки желанието да предложи част от служебните министри. Досега никой от тях не е коментирал би ли приел покана за такова правителство и с каква мотивация. Няма информация дали "Има такъв народ" биха подкрепили левицата, след като тя е готова да гласува за тяхно правителство, както и каква ще е ролята на ДПС. В този сценарий възникват и въпроси за ролята на президента Румен Радев, който се готви за кампания за втори мандат.

   Прогнозите в последните два дни на анализатори са за избори през есента 2 в 1 - президентски и парламентарни. Първата възможна дата за това е 24 октомври, тъй като за президент може да се гласува от 22 октомври до 21 ноември, а изборите в България са само в неделя.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha