Четвъртък, 9 Май 2024

"Има такъв народ" и БСП не са единни за банката за развитие, концесиите, монопола на здравната каса

Публикация   21:06     24 Юли, 2021 /     akcent.bg   /     274

   Партия БСП остава против приватизацията на Българската банка за развитие, отдаването на магистрали на концесия, демонополизация на здравната каса, няма единство и от кога да бъде преизчисляването на пенсиите. Това стана известно като различния между политиките на социалистическата партия и "Има такъв народ" след среща, поканата за която бе изненадваща, защото партията на Слави Трифонов определяше БСП (и ДПС, които също са поканени на среща в неделя) като партия на статуквото.

   И с БСП "Има такъв народ" ще провежда още срещи, като те ще бъдат с експерти от работни групи на социалистическата партия. По кои теми ще са те, щяло да стане известно след Националния съвет на БСП в неделя (25 юли).

   След съвета ще бъде уточнено и дали БСП ще подкрепи правителство (чийто ревизиран вариант още не е представян) на "Има такъв народ" в пленарната зала на Народното събрание.

  Сходствата между партията на Слави Трифонов и БСП по думите на Нинова са в закриването на специализираните съдилища и специализираната прокуратура, в контрола върху главния прокурор, както и в това да има нов закон за антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

   "Имаме общо посока за някои неща, но с различни акценти, за които може и да не успеем да се стиковаме, но това са неща, които се решават в работните групи в парламента", заяви Тошко Йорданов след срещата. "Те са твърде социална партия, ние сме по-практично настроени", определи той и посочи като различие искания от БСП прогресивен подоходен данък. Приватизацията на банката за развитие, както и концесиите за построяването на магистрали, които социалистическата партия не одобрява, бяха анонсирани като приоритети на "Има такъв народ" от лидера Слави Трифонов при представянето на първия вариант на правителството.

   Демонополизацията на здравната каса, която е залегнала в програмата на "Има такъв народ" не получава подкрепата на БСП, заяви Корнелия Никова. Това е идея, която преди две години бе подхваната от ГЕРБ, но не се реализира. Означава премахване монопола на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) като единствен платец на медицинските услуги от основния пакет, навлизане на частни здравни фондове.

  Нинова обяви, че според "Има такъв народ" трябва да има преизчисляване на пенсиите от началото на следващата година, а според БСП промяната трябва да е още от 2021 г. По-рано в събота обаче Мая Манолова от "Изправи се.БГ! Ние идваме!", заяви, че с партията на Слави Трифонов са единни за социалните приоритети на формацията. Тя настоява за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври.

   За разлика от изявленията след срещите с "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Тошко Йорданов не дойде заедно с лидера на парламентарната група на БСП. "Заедно решихме всеки да изложи своите аргументи отделно", обяви Нинова и определи, че няма интрига в това, че не отговарят заедно на въпросите на журналистите.

Тагове : БСП , ИТН ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още