Вторник, 30 Април 2024

Асен Василев обяви увеличение на пенсиите от 1 октомври

Асен Василев обяви увеличение на пенсиите от 1 октомври
Публикация   13:42     22 Юли, 2021 /     akcent.bg   /     348

Планират близо 2 млрд. лв. допълнителни приходи в хазнат

   Финансовият министър в служебното правителство Асен Василев обяви, че всички пенсии ще бъдат увеличени от 1 октомври чрез актуализация на държавния бюджет, която той ще внесе в Народното събрание. 

   Проектът на Василев предвижда минималната пенсия да се повиши от 300 на 340 лв. максималната от 1 440 на 1 500 лв., а социалната от 158 на 170 лв. Служебното правителство предлага от 1 октомври да няма пенсия под линията на бедност, която тази година е 369 лв., като пенсионерите, които ще получават 340 лв. ще получават и добавка до 369 лева.

  "С тези мерки, всички пенсионери ще бъдат извадени от бедност", подчерта също той.

   За да получат съответната социална добавка трябва да отговарят на условия - да нямат големи жилища, да нямат големи влогове, т.е. по думите на Василев наистина да са бедни.

   Министърът на финансите обясни, че се планират близо 2 млрд. лв. допълнителни приходи в хазната, които ще бъдат изразходвани за социални мерки, подкрепа за бизнеса и здравеопазване.

   "Срещу тези приходи планираме допълнителни разходи от малко над 1.8 млрд. лв., като от тях 575 млн. лв. са за социални разходи. 430 млн. лв. са за подкрепа на бизнеса. 335 млн. лв. са за здравеопазване. Има повишаване на вноската за ЕС, преизчисляване на база Брекзит. Около 200 млн. лв. за други разходи за по-дребни пера като например Фонда за бедствия и аварии", посочи Василев.

   По думите му в актуализацията на бюджета са предвидени и средства за президентските избори през октомври. Заложени са средства и за най-скъпия вариант – ако се стигне до провеждане на избори 2 в 1 – президентски и трети парламентарни.

   Заложеният в настоящата финансова рамка бюджетен дефицит от 3.9% от БВП няма да се променя.

   Предстои министърът на финансите да проведе обществен съвет, който ще бъде посветен на проекта за актуализация на държавния бюджет.

  Асен Василев съобщи, че вече е представил проекта си на пет политически сили от новия парламент, с изключение на ДПС, които са заявили, че ще се запознаят с него, когато бъде внесен в Народното събрание и започнат обсъжданията.

 

 

"Оттук нататък те дали биха припознали проекта е въпрос към тях, а не към нас", заяви финансовият министър.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha