Четвъртък, 9 Май 2024

Около 40% от българските учители са ваксинирани

Около 40% от българските учители са ваксинирани
Публикация   17:48     11 Юли, 2021 /     akcent.bg   /     542

   Виртуален отраслов съвет организира Министерството на образованието и науката, който беше председателстван от заместник-министър Мария Гайдарова, съобщи председателят на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров. На отрасловия съвет е било обсъдено нивото на ваксиниране в образователната система и в момента има към 40 процента ваксинирани, работещи в образователни институции. От МОН предвиждат активиране на кампанията, включването на лидери и регионални срещи.

    Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" ще участва в започналата кампания за доброволно ваксиниране на учители и служители, работещи в образователните институции. Процентът на ваксинираните учители в ЕС е към 80 на сто, което е двойно повече от българските учители, където само едва 4 процента от училищата и 3 процента от детските градини имат постигнати над 70 на сто ваксинирани учители и служители.

   Синдикатът "Образование" е настоял МОН да бъде водещо във ваксинационната кампания, а не да прехвърля само заповеди на директори на образователни институции. "Министърът на МОН, професор Денков, трябва лично да прави регулярни лични изявления за ваксините и с личния си пример да насърчи кампанията. Синдикалните лидери д-р Юлиян Петров и д.и.н. Янка Такева ще участват в кратки видеа относно ваксинирането, организирани от МОН", информира председателят на Синдиката "Образование".

    Отрасловият съвет е приел да има два дни допълнителен платен отпуск за работещите в образователната система, които ще се ваксинират. Предложението на Синдиката "Образование" е било за пет дни платен годишен отпуск. Министерството на образованието и науката следва да подготви и организира подписването на анекс, информира Юлиян Петров. По думите му, относно промени и синхронизиране на действащи наредби се е приело: да не се удължава учебната година със седмица/и за други дейности; в портфолиото да не се включват документи, а опис на такива; да се създаде нова работна група за синхронизиране на нормативните документите и за намаляване на административната тежест.

    На отрасловия съвет за пореден път е била разгледана националната програма за профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти, във връзка с препоръките и съгласуване с Министерството на здравеопазването. От МОН са уверили, че вече корекциите са направени и скоро програмата ще действа, но не е била обвързана с конкретни срокове.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още