Петък, 20 Септември 2024

Днес отбелязваме 171г. от рождението на Патриарха на българската литература - Иван Вазов

Днес отбелязваме 171г. от рождението на Патриарха на българската литература - Иван Вазов

  Днес отбелязваме 171г. от рождението на Патриарха на българската литература - Иван Вазов

   Иван Вазов безспорно е колосът на българската литература, олицетворяващ цялото величие на България. Заслужил с цената на много труд прозвището Патриарх на българската литература, тай се превръща в духовен баща на нацията, във водач на всички българи.

                           " И аз на своя ред
                             ще си замина,
                             трева и мен ще
                             расне над прахът...
                              Един ще жали, друг
                             ще ме проклина,
                             но мойте песни все
                             ще се четат.."

   С всепризнатия си талант на поет и разказвач, Иван Вазов заслужено застава начело на цяла плеяда бележити българи, допринесли за утвърждаването, съхранението и развитието на нацията ни.Той завещава на поколенията мащабно по обем творчество, увековечаващо тъгите и радостите на нашата страна, събиращо жертвите на българските герои и мъките на българските майки.

   Роден е през 1850 година в задбалканското градче Сопот. Строгата патриархална атмосфера, която цари в дома му, изгражда неговия характер.

  „Творчеството на Иван Вазов нямаше да бъде толкова запомнящо се, ако през него не минаваше огромната любов към род и родина. С него се раждаме, неговите портрети стоят като икони в класните ни стаи. Творчеството му изгради образа на България на границата на две епохи. Не като летопис, не като хроника, а чрез едно живо въплъщение от запомнящи се образи, на случки и на събития. „Ако зададем въпрос кой е първият гений в България, целият народ, без колебание ще каже и ще извика „Иван Вазов“ – каза Йотова и обясни, че това са думи на друг писател и съвременник на Вазов − Алеко Константинов.

Тагове : Вазов ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha