Понеделник, 17 Юни 2024

Красен Кралев: Бизнесът е обезпокоен от липсата на ред в държавата

Красен Кралев: Бизнесът е обезпокоен от липсата на ред в държавата
Публикация   07 Юли, 2021   /     akcent.bg   /     798

Хората разбраха от медиите, че кабинетът на Румен Радев им вдига данъците

   Красен Кралев е експерт в областта на публичните комуникации.

Министър на младежта и спорта в две последователни правителства на Бойко Борисов. Избран е за народен представител от ГЕРБ в 43-то, 44-то и 45-то Народно събрание.

  Завършва Медицинския университет във Варна, след това специализира управление на политически кампании в университета на Южна Каролина. 

  Като млад спортист е един от най-успешните лекоатлети у нас, бил е национален шампион за юноши старша възраст на 5 000 и 20 000 м. През 1986 г. става рекордьор на България на 20 000 м. за юноши старша възраст. 

  Представлява ЕС в Управителния съвет на Световната антидопингова агенция от 2017-та година.  

 

    -  Г-н Кралев, за втори път сте водач на ГЕРБ-СДС в Русе …

-  Така е.  Щастлив съм, че отново съм водач на листата на ГЕРБ-СДС именно в Русе. Градът и хората тук са новатори. Чувствам  се  горд и за мен ще бъде чест да ги представлявам в Народното събрание. 

 -  Кои са основните приоритети, на които ГЕРБ ще заложи, ако спечели вота на българите и управленски мандат?

   -Стратегическите приоритети за една нация, която иска да се развива, са образованието, здравеопазване и икономиката. Ангажираме се до края на мандата минималната работна заплата да достигне 1000 лв., а средната -2000 лв. Учителската заплата ще стане 2500 лв, а пенсиите ще бъдат ежегодно актуализирани, като средната ще бъде 600 лв.

   Бойко Борисов пое ангажимент за двойно увеличение на заплатите на медицинските лица при следващ управленски мандат на ГЕРБ.

   Ще въведем  телемедицината в малките населени места и ще предприемем законодателна инициатива за разкриване на денонощни пунктове за лекарства във всеки общински център. Наш приоритет е и изграждането на Национална детска болница. Достъпно и комплексно здравеопазване, каквото заслужава всеки български гражданин.

   Ще насърчим инвестициите в чисти производства за по-чист въздух. Русе трябва да се превърне в  град на информационните технологии. Ще дадем шанс на младите хора да се реализират и развиват тук, като активно използваме капацитета и банката кадри на Русенски университет „Ангел Кънчев“, ще затвърдим връзката между бизнеса и средните училища.

    -  За Русе какво  друго  конкретно предвиждате, за какво ще лобирате ?

- Като спортен министър през последните години много пъти съм идвал в Русе. Знам каква е голямата болка на спортната общественост, на деца, на треньори и на родители – липсата на басейн с олимпийски размери. Поел съм ангажимент при едно следващо управление на ГЕРБ-СДС това да се случи и Русе да има нов модерен закрит басейн.

За времето, когато бях министър на младежта и спорта, инвестирахме над 500 млн. лв в спортната инфраструктура в страната. Обновихме голяма част от спортните бази и изградихме над 100 спортни обекта. Преди това имаше само 3 нови построени зали, а ние успяхме да направим 100. За мен спортът е кауза, която ще отстоявам и занапред.

    Сами виждате, че само за два месеца сегашният кабинет успя да спре АМ „Хемус“, а ние не сме спирали да градим през последните години. Важен инфраструктурен проект, за който бяхме осигурили финансиране и всички процедури преди първа копка бяха проведени, е автомагистралата Русе-Велико Търново. Това е тема, която вълнува русенци от много години. Крайно време е да се реализира, защото освен с безопасността на всички пътуващи, е свързана и с бъдещи инвестиции, стандарт на живот и развитие на областта.

    В програмата си сме заложили и изграждането на втори Дунав мост при град Русе, което ще се координира и с румънската страна. Тема, която също е много актуална, предвид огромните опашки от двете страни на моста. Чрез тези нови пътни артерии ще се увеличи потока на хора, които посещават Русе и ще влизат повече средства в града.

   -  Ако Русе има магистрала, нов Дунав мост, това ще е добре и за бизнеса. Вие ежедневно се срещате с него, какво Ви споделят предприемачите?

   -  Там, където има изградена инфраструктура, регионът просперира. Без магистралата Северът не може да настигне Юга.

   В момента бизнесът е силно обезпокоен от липсата на стабилност, прогнозируемост и ред в държавата. Срещите ми с предприемачи в Русе потвърждават опасенията ни, че липсата на политики води до несигурност в хората, страх за бъдещето, а това неминуемо води до спад на инвестициите. Никой не прави инвестиции в страна, в която не е ясно с каква “блестяща идея” са се събудили днес министърът на икономиката или този на финансите.

   Българските граждани и представителите на бизнеса трябваше да разберат от медиите, че правителството се е присъединило към инициативата на Г7 за повишаване на данъците. Вкарали са тихомълком България в списъка на държавите, които се съгласяват да се повиши корпоративният данък на минимална ставка от 15%. Това прави служебното правителство на Румен Радев.

    Новото временно управление трансформира безвъзмездната подкрепа за бизнеса, осигурена от правителството на ГЕРБ, в кредитиране!

    Промениха изискванията за отпускане на помощ при спад на оборота и така на практика мярката 60/40 стана 50/50. Всички тези сътресения се оказват пагубни за българския бизнес. 

  Доказахме, че можем да управляваме ефективно държавата.  Ако получим отново доверието на гражданите, ще върнем сигурността, реда и спокойствието във всички сектори. 

    Ще осигурим бърза писта за бизнеса и гражданите. Въвеждането на мълчаливото съгласие за съгласувателните, регистрационни и разрешителни режими за стартиране на бизнес, както и за услугите, предоставяни на граждани. Имаме капацитета и експертизата да направим средата за живот още по-добра. 

    -  Кампанията е към своя край, а Вие проведохте много срещи.  Можете ли да споменете три неща, за които русенци настояват  …

- Русенци настояват за осигуряване на транспортна свързаност. Изграждането на магистралата Русе-Велико Търново остава наш основен приоритет. Процедурите за избор на изпълнител приключиха успешно и предстои старт на строителството. Но както видяхте служебният кабинет посегна на магистрала „Хемус“, въпреки че бяхме осигурили финансиране. Мога да гарантирам на жителите на Русе, че ако ние управляваме такова нещо няма да бъде допуснато и магистралата Русе-Велико Търново ще бъде изградена своевременно. 

    За хората тук е важно и да се предприемезаконодателна инициатива за разкриване на денонощни пунктове за лекарства във всеки общински център. Желаят достъпно и комплексно здравеопазване. Това е наш основен приоритет и е заложено в управленската програма на коалицията ГЕРБ-СДС. 

   Като бивш спортен министър проведох среща с много представители на спортните среди. Те настояват за изграждане на нов басейн с олимпийски размери, както и за реновиране на спортни съоръжения и физкултурни салони в училищата от областта. Докато оглавявах ММС стартирахме първия етап отпрограмата за изграждането на физкултурни салони.Мой приоритет е да продължим тази политика, за да няма нито едно училище в България, в което да нямаусловия за спорт. 

    -  И на финала на нашето интервю, защо русенци да Ви подкрепят?

-  Защото доказахме, че можем да управляваме успешно страната. Справихме се със здравната криза, успяхме да направим така, че България да остане лидер по финансова стабилност, от гледна точка на нива на държавен дълг и бюджетен дефицит . Променихме облика на всяко едно населено място, построихме пречиствателни станции, пътища, болници, спортни зали. Гласът ни се чува на международно ниво. Всичко това е предпоставка за доброто развитие на държавата и оказва влияние върху всеки човек. 

   Убеден съм, че на 11 юли ще сложим край на разрухата и безвремието, което в момента управлява. Няма да допуснем България да се отклони от своя европейски път на развитие. 

   Русенци могат да ме подкрепят като гласуват с номер 5 преференция 101.

 Коментари

  •     Монев 

    Камъкът си тежи на мястото,това е прието от българина като даденост.Не желан,не желана в градовете където постоянно живеят,близки до Борисов "капацитети",като кукувици заемат местата на местните членове на герб,които са работили за партията си,белки някоя година и те заминат за София.Кралев варненски,бил убеден,че ще сложат край на разрухата и безвремието.Дванадесет години,този човек,все едно,че не е живял в България.Никога държавата ни не е била на първо място по бедност,по ниска раждаемост,по висока смъртност, следствие беднотията която притиска обикновените хора,на които им липсват пари за най елементарните лекарства,за животоспасяващи не могат и да помислят.Ще гласувам за депутат,на който ми е известен произхода.Трябва да се спрат гастрольорите ламтящи за НС,които като прелетни птици,минават и заминават.

Коментирай

   captcha

Прочети още