Четвъртък, 19 Септември 2024

Поредица от срещи проведе в Русе посланикът на Русия в България

Поредица от срещи проведе в Русе посланикът на Русия в България
Публикация   02 Юли, 2021   /     akcent.bg   /     962

 

      Кметът Пенчо Милков се срещна с посланика на Руската федерация

  Планира се изграждането на кабинет по руски език в Средното училището по европейски езици

   Кметът на Община Русе Пенчо Милков и неговият екип се срещнаха с посланика на Руската федерация в България Н. Пр. Елеонора Валентиновна Митрофанова.

   „Русе има традиции в изучаването на руския език и култура и тук руската общност е изключително активна. Желанието ми е да затвърдим работата в образователната и културната сфера“, заяви Милков и предложи кабинет по руски език да бъде изграден в Средното училище по европейски езици „Константин Кирил философ“ в Русе. Н. Пр. Митрофанова се ангажира с идеята и добави, че подобна зала може да се създадена и в Русенския университет „Ангел Кънчев“.

   От своя страна посланикът изрази надежда в Русе да бъде организиран инвеститорски форум, с чиято помощ към региона да бъдат привлечени руски предприемачи.

   На срещата днес присъстваха още пълномощният министър Филип Воскресенский, вторият секретар Валентин Солодкин, Нина Бизина – пресаташе, както и генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов и Владимир Токтаев – аташе.

      Развитието на отношенията между България и Русия обсъдиха областния управител  и посланикът на Русия в България Н.Пр. Елеонора Митрофанова

     Бъдещото икономическо сътрудничество в условията на Ковид кризата обсъдиха областният управител на Русе Борислав Българинов и посланикът на Русия в България Н.Пр. Елеонора Митрофанова. Това е първото посещение в региона на дипломата, чийто мандат в страната започна на 15 януари тази година. Пред нея Българинов представи възможностите на областта за започване на успешен бизнес именно тук. Припомняме, че Русе е сред градовете, в които има фирми, опериращи на руския пазар. Коментирана бе идеята за създаване на смесени българо-руски предприятия, залегнала в споразумение още от преди повече от 25 години. Не по-малко внимание бе отделено и на географското разположение на областта, както и на богатото културно-историческо наследство. По думите на Българинов това е отлична предпоставка за развитието на туризма и привличането на повече руски туристи. Освен това двете държави имат изградени трайни връзки, а народите винаги са се разбирали помежду си отлично. „Православието и славянската писменост са в основата на сътрудничеството ни.“, заяви още Българинов пред Н.Пр. Митрофанова.

   Развитието на двустранните отношения в сферата на образованието, науката и културата също влязоха в обсега на разговорите. Идеята е да се акцентира върху обменна на студенти между двете държави, както и да се популяризира възможността сред българите за обучение в престижни руски университети. На този етап се обмисля възобновяване на сътрудничеството между област Русе и Волгоградска област, а също и Нижегородска област. Приоритетно ще се работи в сферата на младежките дейности и спорта, а също така и за насърчаване на иновациите предимно в инженерните науки.

   Българинов поиска от посланика и подкрепа за изграждането на втори мост над река Дунав при Русе.

   В срещата участваха още заместник областните управители д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, както и главният секретар на администрацията Симеон Иванов. От руска страна делегацията бе допълнена от пълномощния министър в посолството в София Филип Воскресенский, втория секретар Валентин Солодкин, пресаташето Нина Бизина, както и от генералния консул на Русия в Русе Андрей Громов и аташето на консулството Владимир Токтаев.

    Посланикът на Русия в България Н. пр. г-жа Е.В. Митрофанова посети Русенския университет

   Посланикът на Русия в България Н.Пр. г-жа Елеонора ВалентиновнаМитрофанова посети Русенския университет „Ангел Кънчев“. Срещата във висшето училище беше една от първите от поредиците срещи с институции в нашия град. От страна на Посолството на Русия в България, присъстваха още г-н Филип Воскресенский – Пълномощен министър, г-н Роберт Шестаков – Съветник, г-н Валентин Солодкин – Втори секретар и г-жа Нина Бизина – Пресаташе. От Генералното консулство на Русия в гр. Русе на срещата бяха г-н Андрей Громов – Генерален консул и г-н Владимир Токтаев – Аташе.

   Ректорът на Русенския университет  чл.- кор. Христо Белоев, представи модерната база, съвременните ресурси за обучение и изследвания,  дълголетните образователни традиции и авторитетната лидерска позиция на университета. Бяха обсъдени бъдещи възможности за сътрудничество и партньорство.

   От ръководството на университета присъстваха ощепроф. д-р Диана Антонова – зам.-ректор по научноизследователската дейност, доц. д-р Десислава Атанасова - зам.-ректор по интернационализация и комуникационна политика и проф. д-р инж. Пламен Даскалов - Зам.-ректор по развитие, координация и продължаващо обучение, проф. д-р, доц. д-р Таня Грозева – главен секретар на университета и проф. д-р Красимир Мартев – директор дирекция „Чуждестранни студенти“.

   Срещата премина в дружеска обстановка. „Нашите страни  са свързани с общи духовни и културни ценности, летописите ни са тясно преплетени с обща историческа нишка, а народите на Русия и България са обединени със специална емоционална близост.“ – отбеляза Н.Пр. г-жа Е.В. Митрофанова.

  

Тагове : посланик , Русия ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още