Неделя, 3 Декември 2023

С незабравими изяви и плеяда от класни изпълнители Бяла отбелязва месец и половина 130-та си годишнина

С незабравими изяви и плеяда от класни изпълнители Бяла отбелязва месец и половина 130-та си годишнина
Публикация   16:12     02 Юли, 2021 /     Текст и снимка Румен НИКОЛАЕВ   /     1649

Най-добрите рок, фолк и джаз ще звучат на сцената, местни таланти ще събират овации на своите съграждани и гости на града

  С кмета на гр. Бяла Димитър СЛАВОВ разговаря Румен НИКОЛАЕВ

   -  Г-н Славов, ще говорим този път не за празник, а за поредица от празнични дни с богата програма от началото на юли до средата на септември. Каква е идеята в този широк времеви диапазон Бяла да празнува?

    Бяла празнува, Бяла отбелязва една кръгла годишнина, с която се гордеем- 130 години от обявяване на Бяла за град.

  Известно е мястото му още по време на Руско- турската освободителна война, но през 1891 година, по предложение на народния представител Ангел Крушков  Бяла е обявен за град. Тук има запазени и до днес традиции, присъщи за един регионален център- дълги години е съществувала Беленска околия. Всичко това ни задължава да отбележим тези моменти тържествено, с много настроение.

   Даваме началото на наистина богатата с различни събития програма още сега, за да използваме хубавото време, отпуските на нашите съграждани... Освен това хората очевидно  имат нужда от един по-богат и смислен културен живот, какъвто пандимията им отне.

   Реално началото на този празничен период бе тържествената сесия на Общинския съвет, където наградихме ученици, техните възпитатели и преподаватели в различните извънкласни форми- клуб "Роботика", спортни изяви, призьори от национални олимпиади, конкурси за рисуване и др.

  Така че ние вече сме в режим на честване на празниците на Бяла.

  Но трябва да отбележа и предстоящите концерти от 2 до 4 юли. Беленчани и гостите на града ще могат да се насладят на най-добрите в момента рок групи- Фондацията, Б.Т.Р. , а за любителите на фолка Славка Калчева ще даде своя сериозен принос  към любителите на тази музика.

  На 5 юли ще отбележим Освобождението на Бяла- втория след Свищов освободен град в България.

   Всеки петък ще има интересни събития на Градския басейн, както и в Св. Пантелеймон- новия парк, с новата сцена, до новопостроения православен храм.

   На 30 август пак там ще бъде дадено началото на документалното кино в Бяла- ще гостува с 10 филма  фестивала Master of Art- началото ще е запомнящо и впечатляващо с Плевенската филхармония, Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Живко Петров. Такава класна плеяда от супер класни музиканти не зная да се е събирала в този район. И всичко това ще бъде на нашата построена сцена до храма при Гара Бяла.

   Престои също тази година там да открием и музей, и кино- наистина има с какво да се гордеем и подобаващо ще отбележим тази сериозна годишнина.

   Програмата в петъчните дни ще включва и самостоятелни вечери на местните рок банди, изяви на самодейни състави и изпълнители.

  На 20 август в Бяла ще бъде отново Васко Кръпката с Подуене блус бенд.

  Беленчани ще се радват на 28 август на фестивала на Старата градска песен, който отбеляза началото си през 2019 г. и носи името "Аз съм мома беленчанка", участие в който ще вземат изпълнители от цялата страна. Ще има и специлна вечер на надиграването, което ще премине под мотото "Беленско хоро се вие".

 Всичко това ще могат да видят и съпреживеят беленчани, които ще се приберат по това време от странство и от гурбет- Испания, Франция, Нидерландия. Искаме и те да се почувстват "Добре дошли" у дома си, да се върнат при родовите си корени, да празнуваме заедно. През всичките тези дни месец и половина ще има лятно кино, което ще е най-вероятно на Градския басейн или на откритата Арена в Бяла.

  - Със сигурност сте погледнали сериозно и на противоепидемиологичните мерки предвид заплахата от нова вълна от модернизиран коронавирус?

  Всичките мероприятия ще се провеждат под открито небе, ще се спазва и изискуемото отстояние на публиката. Навсякъде ще има дезифектанти, ще съблюдаваме всички мерки да се спазват. Но най-вече ще разчитаме на слънцето и на дисциплинираността на беленчани.

   - Тази седмица проведохте среща с временния регионален министър, на която темата е била ремонтът на Моста на Кольо Фичето. Доволен ли сте от резултата от тази среща?

Не е тайна, че реализирането на този проект е нашата най-важна задача и сме готови да го изпълняваме. Необходимо е само още едно съгласуване- проектът е одобрен от МРРБ, от Фонда на фонодвете, Програма "Региони в растеж". Става въпрос за паметник на културата с национално значение и затова е под надзора на Института за паметници на културата. Тази институция има широка популярност с мудните си действия и затова потърсих съдействие от министър Комитова.

 Затова смятам, че  след тази инстанция ще можем до края на юли да направим тържествено първа копка.

 

 

 

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още