Понеделник, 6 Май 2024

С незабравими изяви и плеяда от класни изпълнители Бяла отбелязва месец и половина 130-та си годишнина

С незабравими изяви и плеяда от класни изпълнители Бяла отбелязва месец и половина 130-та си годишнина
Публикация   16:12     02 Юли, 2021 /     Текст и снимка Румен НИКОЛАЕВ   /     1737

Най-добрите рок, фолк и джаз ще звучат на сцената, местни таланти ще събират овации на своите съграждани и гости на града

  С кмета на гр. Бяла Димитър СЛАВОВ разговаря Румен НИКОЛАЕВ

   -  Г-н Славов, ще говорим този път не за празник, а за поредица от празнични дни с богата програма от началото на юли до средата на септември. Каква е идеята в този широк времеви диапазон Бяла да празнува?

    Бяла празнува, Бяла отбелязва една кръгла годишнина, с която се гордеем- 130 години от обявяване на Бяла за град.

  Известно е мястото му още по време на Руско- турската освободителна война, но през 1891 година, по предложение на народния представител Ангел Крушков  Бяла е обявен за град. Тук има запазени и до днес традиции, присъщи за един регионален център- дълги години е съществувала Беленска околия. Всичко това ни задължава да отбележим тези моменти тържествено, с много настроение.

   Даваме началото на наистина богатата с различни събития програма още сега, за да използваме хубавото време, отпуските на нашите съграждани... Освен това хората очевидно  имат нужда от един по-богат и смислен културен живот, какъвто пандимията им отне.

   Реално началото на този празничен период бе тържествената сесия на Общинския съвет, където наградихме ученици, техните възпитатели и преподаватели в различните извънкласни форми- клуб "Роботика", спортни изяви, призьори от национални олимпиади, конкурси за рисуване и др.

  Така че ние вече сме в режим на честване на празниците на Бяла.

  Но трябва да отбележа и предстоящите концерти от 2 до 4 юли. Беленчани и гостите на града ще могат да се насладят на най-добрите в момента рок групи- Фондацията, Б.Т.Р. , а за любителите на фолка Славка Калчева ще даде своя сериозен принос  към любителите на тази музика.

  На 5 юли ще отбележим Освобождението на Бяла- втория след Свищов освободен град в България.

   Всеки петък ще има интересни събития на Градския басейн, както и в Св. Пантелеймон- новия парк, с новата сцена, до новопостроения православен храм.

   На 30 август пак там ще бъде дадено началото на документалното кино в Бяла- ще гостува с 10 филма  фестивала Master of Art- началото ще е запомнящо и впечатляващо с Плевенската филхармония, Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Живко Петров. Такава класна плеяда от супер класни музиканти не зная да се е събирала в този район. И всичко това ще бъде на нашата построена сцена до храма при Гара Бяла.

   Престои също тази година там да открием и музей, и кино- наистина има с какво да се гордеем и подобаващо ще отбележим тази сериозна годишнина.

   Програмата в петъчните дни ще включва и самостоятелни вечери на местните рок банди, изяви на самодейни състави и изпълнители.

  На 20 август в Бяла ще бъде отново Васко Кръпката с Подуене блус бенд.

  Беленчани ще се радват на 28 август на фестивала на Старата градска песен, който отбеляза началото си през 2019 г. и носи името "Аз съм мома беленчанка", участие в който ще вземат изпълнители от цялата страна. Ще има и специлна вечер на надиграването, което ще премине под мотото "Беленско хоро се вие".

 Всичко това ще могат да видят и съпреживеят беленчани, които ще се приберат по това време от странство и от гурбет- Испания, Франция, Нидерландия. Искаме и те да се почувстват "Добре дошли" у дома си, да се върнат при родовите си корени, да празнуваме заедно. През всичките тези дни месец и половина ще има лятно кино, което ще е най-вероятно на Градския басейн или на откритата Арена в Бяла.

  - Със сигурност сте погледнали сериозно и на противоепидемиологичните мерки предвид заплахата от нова вълна от модернизиран коронавирус?

  Всичките мероприятия ще се провеждат под открито небе, ще се спазва и изискуемото отстояние на публиката. Навсякъде ще има дезифектанти, ще съблюдаваме всички мерки да се спазват. Но най-вече ще разчитаме на слънцето и на дисциплинираността на беленчани.

   - Тази седмица проведохте среща с временния регионален министър, на която темата е била ремонтът на Моста на Кольо Фичето. Доволен ли сте от резултата от тази среща?

Не е тайна, че реализирането на този проект е нашата най-важна задача и сме готови да го изпълняваме. Необходимо е само още едно съгласуване- проектът е одобрен от МРРБ, от Фонда на фонодвете, Програма "Региони в растеж". Става въпрос за паметник на културата с национално значение и затова е под надзора на Института за паметници на културата. Тази институция има широка популярност с мудните си действия и затова потърсих съдействие от министър Комитова.

 Затова смятам, че  след тази инстанция ще можем до края на юли да направим тържествено първа копка.

 

 

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha