Четвъртък, 16 Май 2024

Бюджетът приключи първата половина от годината с излишък от 82 млн. лева

Бюджетът приключи първата половина от годината с излишък от 82 млн. лева
Публикация   07:01     01 Юли, 2021 /     akcent.bg   /     436

   С излишък от 82 млн. лв. излиза бюджетът на държавата в края на първото полугодие, съобщиха от финансовото министерство. Само преди месец хазната бе на дефицит от 140 млн. лв.

   Подобрението през юни се дължи основно на по-високите постъпления от корпоративен данък, след като крайният срок за подаване на фирмените данъчни декларации и внасянето на налога бе изместен заради коронакризата от 31 март на 30 юни, уточнява министерството. Положително влияние върху приходите оказва и продължаващото подобрение при постъпленията в частта на косвените данъци, социално и здравноосигурителните приходи.

   Приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма за първото полугодие са в размер на 24.7 млрд. лв., което е 51.9 % от годишния разчет, като спрямо първото полугодие на 2020 г. се отбелязва ръст от близо 3.3 млрд. лева. Данъчните и неданъчните приходи нарастват с 3.6 млрд. лв., докато постъпленията от помощи намаляват с 0.3 млрд. лева. Значителен ръст на месечна база спрямо същия месец на предходната година се отчита при приходите от корпоративни данъци, ДДС, акцизи и осигурителни вноски.

   Разходите по консолидираната фискална програма, към които попада вноската на България в бюджета на ЕС, към юни 2021 г. се очаква да бъдат в размер на 24.6 млрд. лв., което е 46.9 % от годишния разчет. За сравнение, разходите за същия период на 2020 г. бяха в размер на 19.821 млрд. лева.

   Значителният ръст на разходите през първото полугодие на 2021 г. е свързан, от една страна, с по-ниската база през 2020 г., когато за борба с пандемията от COVID-19 са били изхарчени по-малко средства, а от друга страна, заради по-големите плащания в социалната сфера и издръжката на администрацията.

Тагове : бюджет , излишък ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha