Собственици на ресторанти в Русе ще наемат готвачи, сладкари, помощник-сервитьори и миячи от Украйна, Молдова и Киргизстан. Причината е липсата на работна ръка в крайдунавския град. Това споделиха председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Красимир Иванчев и Теодор Георгиев - съосновател и член на съюза.
Шестима русенски ресторантьори вече са подали заявки към лицензирана фирма за подбор и изпращане на персонал от страни извън Европейския съюз в България.
"Заявката е за общо над 30 служители", обясни Иванчев, който е и собственик на ресторант.
Служителите трябва да са в Русе до месец - месец и половина. Те ще бъдат на договор за срок от девет месеца.
Теодор Георгиев, който има ресторант и два кафе- бара обясни, че има нужда от двама чуждестранни готвачи. На работниците ще им бъде осигурено безплатно медицинско обслужване, храна и квартира .
"Има голям недостиг на персонал в Русе - особено на готвачи и сервитьори. След т.нар. локдаун много от готвачите смениха професията, защото нямат сигурност. Заработиха в заводи за по-ниска заплата, докато в ресторантьорския бизнес средното възнаграждение е между 1300 и 1500 лева. Друга част от готвачите се насочиха към морските курорти за повече пари, а някои - на круизни кораби", обясни Георгиев.
В Русе останали много малко готвачи, които искали заплата от по 2000 лева. "Няма как да им плащаме подобно възнаграждение в град като Русе. Чуждестранните служители ще са с по-ниски заплати. Отделно ще сме сигурни, че поне девет месеца ще работят при нас и ще са коректни. Проблем ще бъде езиковата бариера, но се андявам да се справим", обясни Георгиев.
Големите морски курорти вече от 2-3 години ползват труда на желаещи от Молдова и от Украйна. Част от идващите обаче търсят по този начин да продължат към Централна и Западна Европа.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай