Петък, 20 Септември 2024

Петровден е!

Петровден е!

   Имен ден празнуват Петър, Преслав, Петя, Павлина, Полина, Преслава, Камен, Кремена, Павел и производните на тях имена.

   Днес е Петровден! На 29 юни отбелязваме паметта на първоапостолите Петър и Павел. Вярва се, че двамата светци и ученици на Христос са братя близнаци.

   Петровден е един от най-почитаните християнски празници през летния период. Свети Петър бил удостоен с висока длъжност, а именно да пази портите на рая, преценявайки дали да пусне душата на човек в него, или да го отпрати към ада.

   На този ден не бива да се върши важна земеделска работа. При суша се прави молебен за дъжд. В миналото обичаите са били много по-богати и колоритни. Девойките и жените са излизали на поляните, за да се люлеят на люлки, извивали кръшни хора и пеели ритуални песни.

   Вечерта обаче на празничната трапеза сядали само старите и женени хора, а младите са посрещали изгрева на слънцето. Девойките набирали дванадесет цвята от дванадесет различни поляни и ги поставяли под възглавницата си, за да им се присъни този, за когото ще се омъжат, надявайки се, че ще е точно онзи, когото обичат. 

   В православния календар Св. Петър е отбелязван като върховен апостол, тъй като е по-могъщ и олицетворява доброто начало, поради което Петровден се приема за по-голям празник от Павловден, който се чества на 30 юни. 

   Имен ден празнуват Петър, Преслав, Петя, Павлина, Полина, Преслава, Камен, Кремена, Павел и производните на тях имена.

Тагове : Петровден ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha