Правителството ще променя мярката 60/40

Правителството ще променя мярката 60/40
Публикация   17:19     28 Юни, 2021 /     akcent.bg   /     403

   Предвижда се малък редизайн на мярката 60/40. Интензитетът на помощта на държавата ще бъде на две части, съобщи социалният министър Гълъб Донев след края на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. "При 30% спад в оборота държавата ще подпомогне 50% от осигурителния доход за лицата, включени в икономическите дейности, които ще бъдат подпомагани, а също така към осигурителния договор ще бъдат включени и допълнителните от работодателя осигурителни вноски за лицата. При спад в оборота с 40% помощта от държавата ще се запази в съотношение 60/40. Тази подкрепа ще бъде изчислена от осигурителния доход за месец април", каза той.

   От КНСБ са подкрепили изпълнението и допълнението на постановление 151, което съдържа мярката.

   КТ "Подкрепа" са единствените, които не са подкрепили мярката. Ваня Григорова заяви, че това, което ги спира е фактът, че мини "Марица Изток" няма да бъдат обхванати от това подпомагане, тъй като се увеличава размерът на спада на приходите, които трябва да има едно дружество, за да получи подпомагане от бюджета. "Оказва се, че за мините няма 20 млн., за подкрепа да не бъдат затворени, а има за намаление на ДДС в ресторантьорството", заяви Григорова. Тя предупреди, че в "Мини Марица Изток" се говори, че ще има съкращение на 2000 миньори до края на тази и в началото на следващата година, което е проблем. Добави, че през последната година и половина държавата е била изключително щедра към някои компании, за разлика от други, лишени от подпомагане.

   Васил Велев от асоциацията на индустриалния капитал уточни, че АИКБ са внесли предложения за подобряване на проекта - добавяне в раздела за особено потърпевшите бизнеси пътническия и въздушен транспорт. Второто предложение е подкрепата да важи за назначени към месец април, а не към месец януари. Той каза, че през миналата година страната е започнала с много лош дизайн на мярката 60/40 и през април 2021 г. България има най-голям ръст на безработицата в целия ЕС, по данни на дъблинската агенция към съюза.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha