Понеделник, 6 Май 2024

Да се пречупят службите и съда, съветва следващите управляващи Иван Костов

Да се пречупят службите и съда, съветва следващите управляващи Иван Костов
Публикация   21:33     24 Юни, 2021 /     akcent.bg   /     392

   За да се върне управлението на България към принципите на демокрацията и да се наложи върховенството на закона, на първо място трябва да бъдат пречупени институциите, които сега се противопоставят на това - специалните служби и съдебната система. Това "подсказа" бившият премиер на страната между 1997 и 2001 г. Иван Костов в интервю за Би Ти Ви.

   Той направи паралел между годините, в които е ръководил изпълнителната власт и днешния ден, като коментира, че преди 20 г. обществото е започнало реформите, но не ги е завършило заради "съпротивата на значителна част от обществото, която разпарчетоса политическото представителство" с основна цел - усвояване на европейското финансиране. Едновременно с това, по думите му, икономиката работи и разширява тънката преди 20 г. прослойка на средната класа и гражданското общество, които вече са значителна част от обществото и днес "си искат върховенството на закона".

   Именно хората, които не приемат държавата им да е в ръцете на олигарси, мафиоти и хора с ретроградно мислене, са излезли на протести миналата година, а не живеещите в крайни лишения, смята Костов. "Колкото по-голяма става тази прослойка, толкова по́ ще се съобразяват с нея и по-непримирима ще стане тя в конфронтацията с тези, които извращават българската демокрация", прогнозира бившият премиер.

   Според него този процес ще продължи няколко години и ще премине през тежки битки. "Не очаквам, че тази криза, в която сме, ще донесе избавлението. Тези процеси са дълбочинни", добави.

   "Гражданската общност е и с леви, и с десни, и с консервативни, и с либерални идеи, с разнообразни виждания по различни въпроси, но ги свързва желанието да се завърши процесът на консолидация на демокрацията, техният интерес е да има върховенство на закона. Ако политическото представителство разбере тази задача, в следващото Народно събрание е възможно да се потърсят компромиси, за да се проведе тази битка и да бъде завършена успешно", каза Костов и добави, че може да подскаже на политическите сили как да стане това. "Не може, ако в секторът за сигурност и съдебната власт са против тези процеси - това е силовата част на държавата. Ако те са срещу, а показаха много пъти, че са, като не зачитат докладите на ЕС и настояванията на Венецианската комисия... Те пазят сегашната система, а това трябва да бъде пречупено. Най-радикалната реформа трябва да се проведе в сектора за сигурност - да се разформироват сегашните структури, да се създадат нови, съставът да мине през проверка за лоялност", препоръча бившият премиер.

   По-думите му има хора, които знаят и могат да извършат реформата като изброи имената на експерта по национална сигурност и кандидат-депутат от "Има такъв народ" Николай Радулов и съпредседателите на "Демократична България" Атанас Атанасов и Христо Иванов. Подчерта обаче, че отговорността за реформите трябва да бъде поета от "Има такъв народ", доколкото партията на Слави Трифонов се ползва с най-голяма подкрепа от избирателите и "хората ще им възложат това".

   По повод твърденията на вече уволнените шефове на силови структури, които си приписват заслуги за разбиване на руска шпионска мрежа в България, Костов каза, че това е легенда за прикритие и смокинов лист. "Истината е, че не са си свършили работата в най-тежките проблеми за държавата - и "Магнитски", и "Турски поток" и АЕЦ "Белене" - огромна облага за Русия от действията на българското управление и задълбочаване зависимостта на страната", коментира Костов.

Тагове : Костов , служби ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha