Понеделник, 13 Май 2024

Втора среща на високо равнище на председателите на парламенти от Западните Балкани

Втора среща на високо равнище на председателите на парламенти от Западните Балкани
Публикация   08:15     24 Юни, 2021 /     akcent.bg   /     227

Брюксел ще бъде домакин на заседание на председателите на парламентите от Западните Балкани, на което ще бъде обсъдена ролята им в процеса на разширяване на ЕС след пандемията от COVID-19.

   По покана на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, председателите на парламентите на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия ще се срещнат в Брюксел за втората среща на високо равнище на председателите на парламенти от Западните Балкани в Европейския парламент.

   Участниците ще обсъдят с председателя на ЕП ключовата роля на парламентите в процеса на разширяване на ЕС след пандемията от COVID-19. По време на престоя си в Брюксел те ще се срещнат и с членове на комисията по външни работи на Европейския парламент.

   Председателят Д. Сасоли заяви: „Радвам се да приветствам председателите на парламентите на Западните Балкани за втори път в Европейския парламент. От решаващо значение е да се затвърди ролята на парламентите на държавите от Западните Балкани и на ЕП в процеса на разширяване на ЕС като основно предварително условие за изграждането на стабилни демокрации, готови за общо европейско бъдеще. Това е още по-важно след кризата с COVID-19, която постави пред сериозни предизвикателства парламентите по целия свят."

   В срещата на високо равнище ще участват и председателите на парламентите на Португалия и Словения, които представляват настоящото и следващото ротационно председателство на Съвета на ЕС.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha