Медицински хеликоптери пристигат след 50 - 60 млн. лева и след 2 години ... поне

Медицински хеликоптери пристигат след 50 - 60 млн. лева и след 2 години ... поне
Публикация   14:18     21 Юни, 2021 /     akcent.bg   /     684

   "Въпросът е решен - изготвени са проектните фишове и цялостната оценка, програмата е разработена и се внася за финансиране в Плана за възстановяване и устойчивост", съобщи здравният министър Стойчо Кацаров на пресконференция.

   По думите му финансирането ще бъде осигурено чрез Плана за възстановяване и устойчивост.

    Направени стъпки за купуване на шест медицински хеликоптера. Работи се и за изграждане на площадки към болници в страната.   "Ако не се забавят нещата, ще са необходими 2 години от поръчката на хеликоптерите до доставката им", обясни той.

   "Изграждането на площадките не е много скъпо", допълни още Кацаров и посочи, че те няма да са върху покривите на лечебните заведения заради конструкциите на сградите.

    Кацаров посочи, че финансирането е осигурено, като по думите му ще са необходими "от порядъка на 50-60 милиона (лева)".  

   През март от регионалното министерство обявиха, че е обявена поръчка за купуване на два медицински хеликоптера. Те са предназначени за спешната помощ и ще се използват за пренасяне на тежки пациенти, при трансплантации и при масови инциденти.

   Двете машини щяха  да бъдат купени с пари от европейските регионални фондове за 20 млн. лева.

     В момента България е единствената държава в Европейския съюз, която не разполага с медицински хеликоптер.

   Заложените дейности включват и изграждане и ремонт, както и лицензиране на съпътстващата инфраструктура, необходима за функционирането на въздушните превозни средства. Предвидено е и обучение за експлоатация на пилотен екипаж и медицински екипи.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha