Ива Митева: Този път от ИТН ще се опитаме да направим правителство

Ива Митева: Този път от ИТН ще се опитаме да направим правителство
Публикация   10:27     08 Юни, 2021 /     akcent.bg   /     857

   "Безспорно има експерти в това правителство (служебното на Стефан Янев - б.р.), има министри, които бихме подкрепили. В 45-ото народно събрание беше трудно да се работи. Когато правите нещо, трябва да правите с добър партньор".

   Това заяви пред Нова телевизия Ива Митева - председател но 45-ото народно събрание, избрана от партия "Има такъв народ".

   Запитана, ако спечелят изборите, дали ще направят правителство, тя отговори, че ще се опитат да направят правителство доколкото това е възможно и отговаря на тяхното убеждение и мислене.

 Решението на Слави Трифонов да не участва в листите за предстоящите предсрочни парламентарни избори било достойно поведение. "Ако той е решил, че мястото му не е в парламента, време е в НС да влязат истинските експерти и да се работи така, както трябва да се работи. Ние говорим за мажоритарни избори. Там лидерът трябва да застане с лицето си".

   Запитана коя е другата длъжност, която носи отговорност за депутатите (както той написа вчера във Фейсбук) и дали ще го подкрепи, ако той реши да се кандидатира за президент, Митева отговори, че ще го подкрепи.

   Относно машинното гласуване, Митева проследи хронологията - през 2019 г. ГЕРБ въведе 100% машинен вот. На 24 юли 2019 г. машинното гласуване бе отменено за местните избори с промени в Изборния кодекс (ИК). 2020 г. определи цена 43 млн., която държавата трябваше да плати на "Сиела" за тези машини. Нито "Сиела", нито предишната ЦИК могат да определят как е формирана тази цена от 43 млн. лева. Вчера разбирам че от 15 млн. лева, поръчката е станала 30 млн. В договора на ЦИК логистиката е поета само за централни и местни избори, изброи Митева.

   Тя цитира и предишния премиер Бойко Борисов, че този хибрид (машинен и хартиен вот) е глупост. Сега в ИК сме предвидили 100 % хартия. Може да се случи така, че да няма машини в чужбина, това може да е отражението. За България се надявам ЦИК да успее да осигури тези машини, дори в някои по-големи секции по 2 машини. Има опции за наемане на машини, ще се водят преговори с Албания, Белгия - ще се направи всичко възможно до последно да се осигурят тези машини. Няма да бъде застрашен Изборния процес, категорична е Ива Митева.

Според нея мажоритарната изборна система дава по-високо ниво на легитимност, тя дава възможност за влизане в парламента на малки партии и е по-справедлива.

   Законът "Магнитски" не обвързва правно страната ни да предприеме действия. За да се подпише президентът, явно данните са проверени и нещата са много сериозни. Учудващо е защо не сме предприели никакви действия преди. Многократни са докладите по отношение Върховенството на Закона, липсата на осъдителни присъди, нивото на корупция в страната, каза тя.

   Имаме прекалено много механизми (за ограничение на корупцията - б.р.), България е страна по конвенциите по граждански и наказателни директиви за корупция, транспонирала е законодателството за пране на пари. Имаме антикорупционно законодателство, данъчни, финансови закони, припомни юристът Митова.

   Ако има юридическа яснота, ще се реши ли Министерския съвет да спре финансовите транзакции и операциите в доларова валута (за компаниите, попадащи в списъка "Магнитски").

   В много държави няма такива с прилагане на закона Магнитски. В Литва и Латвия има решение, където се посочва списък, на които им се забранява влизането и оперирането в страната, каза Митева.

  Според нея подобни правителствени решения са по ръба на законодателството и защитата на правата на човека. Нека видим списъка. Да може да се прецени какъв е обхвата на този списък, каза Ива Митева.

   "Имаме достатъчно добри закони, проблемът е в прилагането. Имаме 5 поправки в Конституцията. Отново сме изправени пред промяна на Конституцията, наистина явно има проблем, явно тези органи като че не са си свършили работата", заяви Митева.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha