Радев призова партиите, като се нападат, да мислят как ще правят правителство

Радев призова партиите, като се нападат, да мислят как ще правят правителство
Публикация   07:14     08 Юни, 2021 /     akcent.bg   /     434

   На политическите партии ще повторя своите предишни призиви. Да бъдат много внимателни, да търсят обединение около ценности, около приоритети, да не бързат да се нападат необмислено едни други, защото ще се срещнат след това в парламента и ще бъдат изправени пред най-трудната и важна задача - да съставят правителство.

   Това заяви пред журналисти в Пловдив президентът Румен Радев в отговор на въпрос за предстоящата предизборна кампания, която започва на 11 юни.

   "България трябва да има правителство след тези избори", подчерта Радев и посъветва партиите да мислят в нападките си през тази призма - как, като влязат в парламента, ще правят правителство заедно.

   Увери, че "въпреки тежкото наследство и заварените договорки" ЦИК и служебното правителство ще положат всички усилия, така че да се гарантира машинният вот на предстоящите избори. Възвръщането на доверието в изборния процес е основна задача както на ЦИК, така и на служебното правителство, и вярвам, че тук ще се предприемат всички необходими стъпки, за да имаме честни, прозрачни и свободни избори, посочи той.

В коментар на въпрос доколко дълбоко трябва да се стигне от българска страна в отговор по наложените санкции по закона "Магнитски" президентът каза, че това е прецедент за Европейския съюз и съответно няма ясна нормативна база за страна съюзник, страна - член на ЕС и на НАТО, попадаща под такива тежки санкции, точно как да се действа.

   Виждате, че 10 години ние уж вървяхме към европейско развитие на България, а се озоваваме в един момент редом с Уганда, Судан и Саудитска арабия.

   Подчерта, че служебното правителство е длъжно да предприеме марки, които да минимизират риска за държавните институции, за българските граждани във финансово отношение. "И такива мерки са вземат. Разбира се, много внимателно, много прецизно, в рамките на закона", обяви той.

   "Аз мисля, че ще бъде противоконституционно, ако държавата не може да защити своята финансова сигурност и финансовата сигурност на българските граждани." Така Радев коментира дали няма да се нарушат конституционните права на лица и фирми, включени в т.нар. черен списък. "Тук трябва наистина да се действа много внимателно спрямо гражданските права, но трябва абсолютно да сме наясно, че сме длъжни да защитим финансовия интерес на страната, ако държавни бюджетни организации, държавни дружества по някакъв начин на свързване, при бъдещи действия попаднат под тези санкции", добави той.

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha