Близо 200 участници от България и Румъния показаха своите коли и мотори на VII- я ретро парад в Русе

Близо 200 участници от България и Румъния показаха своите коли и мотори на VII- я ретро парад в Русе
Публикация   18:10     05 Юни, 2021 /     akcent.bg   /     687

Наградата на кмета на Община Русе получи Петър Георгиев от Добрич за своя запомнящ се джип „Уилис“.

   Рекорден брой участници се включиха в седмия пореден парад на ретро автомобилите и мотоциклетите в Русе. Той се проведе днес в Парка на младежта, като посетителите можеха да разгледат над 190 возила от различни периоди, като около 30 от тях бяха от северната ни съседка – Румъния. Най-старата кола се оказа „Мерцедес“, произведен в началото на миналия век. Погледите на дошлите в съботния ден бяха приковани от множество редки машини и различни модели на „Буик“, „Форд“, „Порше“, „Ситроен“ и др. Разбира се своеобразното изложение не премина и без соц. возила като „ВАЗ“, „Москвич“ или пък „Трабант“.

    Наградата на кмета на Община Русе получи Петър Георгиев от Добрич. Той бе награден лично от заместник-кмета Златомира Стефанова за своя запомнящ се джип „Уилис“. Наградата на Фондация „Русе-град на свободния дух“ отиде при Стоимен Генчев за неговата „Варшава“.

   Най-важната, наградата на публиката, получи Тенчо Ангелов със свoя кабриолет Фолксваген 1303, а тази на съорганизаторите от Авто-мото клуб „Русчукъ“ грабна румънецът Стан Раул, чийто автомобил е от 1979 година.

   По случай парада Музеят на транспорта в Русе стана домакин на първия в страната семинар по теми, свързани с историята на автомобилите и новите технологии за консервация и  реставрация.

   По време на изложението русенецът Петър Енчев показа за първи път своята колекция от умалени модели на президентски автомобили в мащаб 1:43, сред които беше и този, в който 35-ият президент на САЩ Джордж Кенеди е бил убит.

   За доброто настроение на присъстващите се погрижиха и музикантите от група „Сода Акустик“, които забиваха яки рок парчета. За по-любопитните и желаещите да научат интересни факти за превозните средства се проведе и семинар в Националния музей на транспорта и съобщенията в крайдунавския град. Дискутираните теми бяха свързани с историята, така и с някои нововъведения, сред които използването на 3D технологии при реставрацията и консервацията на ретро автомобилите.

   Събитието бе организирано от Общинската фондация „Русе – град на свободния дух“, Авто-мото клуб „РУСЧУКЪ“ и Община Русе. От „Общински автотранспорт“ предоставиха тролейбус, върху който всеки посетител можеше да рисува. След като бъде превърнато в произведение на изкуството, превозното средство ще продължи да се движи по улиците на града и да превозва пътници.

 

Тагове : ретро парад ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още