Многообразието на етноси в България обедини хора на образованието и културата в Русе

Многообразието на етноси в България обедини хора на образованието и културата в Русе
Публикация   05 Юни, 2021   /     akcent.bg   /     522

   Заместник-кметът на Русе Енчо Енчев поздрави участниците в международната конференция МНОГООБРАЗИЕ, която беше открита днес в Канев център.

   Тя се организира в рамките на ежегодното Дунавско училище под мотото “Дунавско, приобщаващо,  основано на европейски ценности, съпричастно и отзивчиво общество”.

   „Десетки са личностите и събитията, с които русенци се гордеят. Сред тях е носителят на Нобелова награда Елиас Канети. Културното многообразие в родния му Русе се вижда в редовете на „Спасеният език“, където пише: "Всеки ден можехте да чуете седем или осем езика. Имаше българи, турци, гърци, албанци, арменци и цигани, заедно с две групи евреи ...“.

   „Изследването на културните общности по поречието на река Дунав ще ни даде не само едно предимство в опознаването на съседите ни на улицата, в града, между държавите, но и база за по-пълноценен диалог помежду ни“ добави заместник-кметът.

   Конференцията ще продължи и утре, когато гост ще бъде Н. Пр. Кристоф Айххорн, посланик на Федерална република Германия в България.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha