Атанас Бобоков: Българската ламя има три глави - Борисов, Пеевски и Гешев

Атанас Бобоков: Българската ламя има три глави - Борисов, Пеевски и Гешев
Публикация   28 Май, 2021   /     akcent.bg   /     2352

Атанас Бобоков е по-големият от братя Бобокови, както са известни в бизнес средите. Двамата с Пламен са основатели и основни съакционери в компанията "Приста Ойл" (производител на моторни и индустриални масла) и в "Монбат" АД (производител на стартерни и индустриални батерии, 4-ия по обем на производството в Европа). Преди година (на 28 май 2020 г.) Бобокови бяха арестувани и им бяха повдигнати серия от обвинения. Делото срещу тях все още не е започнало в съдебна фаза. "Дневник" разговаря с Атанас Бобоков за атаката и разследването за отпадъците, как се прави бизнес в България и какво е влиянието на политиците върху нея.

  Точно година мина от акцията срещу вас и арестите. Каква е вашата равносметка, как си обяснявате случилото се и имало ли е индикации преди акцията за това, което ще последва - някой притискал ли ви е и предлагал ли е да купи бизнеса?

  - Никой не ни е контактвал преди ареста и не е имало опити да се свържат с нас по този въпрос. Но аз си го обяснявам по друг начин - знаейки кои са братя Бобокови и имайки някакви впечатления от нас, те са изключили възможността, че ще се поддадем на натиск и трябва да бъде наистина много сериозен, за да му обърнем внимание.

  Много умно, г-н Борисов е организирал този удар със специализирания съд и прокуратура, за да може вътре в ареста, омекнали след 6-8 месеца, в условия близки до абсурдните, да се водят вече преговори. През това време, търсейки в компютри, офиси, изслушвайки свидетели, са искали да намерят нещо реално - да не е италианския боклук, защото него го няма. Да не е и тази история с уж създадени фирми за складиране на отпадъци, а нещо, което наистина да могат да документират и докажат. Търсенето продължава 6 месеца след ареста ми, въпреки че преди това е имало още 5 месеца пълни следствени действия - изземвали са частично документи през МОСВ, през ДАНС и Агенция "Митници".

  Но за да видите колко некомпетентни са българските служби, ще ви дам само едно число. Прокуратурата съобщи, че ние сме внесли 165 хил. тона отпадъци за 5 години. Да, обаче числото е 44 хил.! Формира се от внос от Италия и от съседни държави, от наши заводи, и касае единствено олово съдържащи материали. Изнесеното и тиражирано пълно несъответствие, говори за тотална некомпетентност или пък тенденциозна зловредност. Именно то обаче се показва в съда. Съдът го приема за чиста монета и така стига до заключението за огромното екологично влияние, което депонирането оказва върху неизброимо количество български граждани. След това се разбра, че складираното в Лом и в Плевен е в сухи помещения и няма как да окаже каквото и да било въздействие върху околната среда, но какво от това - експертът стъпва върху хлъзгавата формулировка, че този отпадък оказвал "немаловажно въздействие" върху околната среда. Какво е това - малко, средно, много? За първи път чувам подобно нещо! Някаква скала ли има? Смешно.

  Какви контакти сте имали с бившия зам.-министър Красимир Живков, който също е обвиняем заедно с вас? Каква е връзката с него?

  - Нямаме връзка с този човек. Аз съм го виждал два пъти. На телефона ми откриха, че съм го поздравил за Нова година - 2019 г. с sms. Последно се видяхме служебно 20 дни преди да ме арестуват заради забавените нотификации (бел.ред. - разрешителни).

  - В интервю пред "Дневник" през миналата година Пламен Бобоков разказа, че първоначално сте депонирали отпадъци в Германия, но след това сте се отказали и сте прехвърлили тази дейност в България. Защо взехте това решение?

  - Като член на борда на "Монбат Рисайклинг" аз, освен да упражнявам общ контрол, не съм част от оперативните решения на фирмата. Да, информиран съм, но не вземам решенията къде да се депонира отпадъка, стига това да е направено според законите - европейски и български. Това е проблемът в момента на специализираната прокуратура и на специализирания съд. Няма нито един документ, който да показва нарушение на вносно-износния режим за опасни товари, включително отпадъци от производство - сепаратор и шлака, както няма и никакво нарушение на Закона за управление на отпадъците, който е изцяло заимстван европейски закон. Това е проблемът на прокуратурата - няма доказателство за противозаконни действия.

  Направените 7-8 проверки от МОСВ и местните РИОСВ показват само, че си водим добре всички необходими документи по транспорт, предаване и теглене на отпадъците. Даже в повече сме поискали от фирмата, която трябва да третира тези отпадъци - да ни даде документ, че е третирала отпадъците, които сме й предоставили. Ние нямаме нарушения на законите и това ги вбесява.

  - Разбирам, но все пак каква е причината да преместите депонирането в България?

  - Когато българското министерство е лицензирало фирми, които да складират и преработват определен отпадък - логично е. Вместо да караме нещо в Германия, при положение, че транспортът на опасни товари е с усложнения, много по-скъп е, вместо да плащаме на немската мина, която да го приеме, ние го предаваме на оторизирана от МОСВ българска компания.

   Министерството има интернет страница, на която можете да видите коя българска фирма за кой отпадък е получила лиценз - дали е за съхранение, дали е за съхранение и преработка и т.н. Тоест не е нужно да търсите хаотично в интернет - министерството ви го дава готово, то ви улеснява. И сега, сигурно няма да повярвате, но тези фирми, които са уличени, че на практика не са преработвали или че е имало измами и са нарушавали закона все още фигурират официално на тази страница. Всеки може да отиде и да се излъже, ако не е чел в детайли всичко, което се случи на нас. Такова чудо няма никъде.

   Прокуратурата вече внесе в съда делото срещу вас, насрочено е и заседание на 5 юли, но по-любопитно е, че междувременно трима от обвиняемите се споразумяха с прокуратурата - бившият шеф на регионалната екоинспекция в Плевен Габриел Савов, бизнесменът Айгюл Еминов и бившият директор на "Монбат Рисайклинг" Васил Богданов. Какъв е вашият коментар?

   - Хората нямат финансова възможност, защото дела като това в специализирания съд, изискват сериозен адвокат, а това не е никак евтино. Тези хора, от момента, в който биват арестувани, поставени под домашен арест или са с наложена друга мярка за неотклонение, остават без доходи. Те не са като мен. Аз мога да водя тази война до безкрай, но не и тези хорица, които са на една, бих казал, малка заплата.

   Не говоря обаче за основния свидетел - Васил Богданов, който дори не е бил в ареста. Той беше обвинен за данъчна измама в размер на 800 хил. лв. Понеже слушка и казва точно каквото му подскажат специализираните прокурори, на него след 8 месеца му бе свалено обвинението, за да може да сключи споразумение с прокуратурата и да получи условна присъда от 1 г. Тоест, ти ако имаш задължение от 800 хил. лв. първо трябва да ги платиш и тогава да направиш споразумение, но в някои случаи специализираната прокуратура е много услужлива и казва: "Тези 800 хил. лв. ще ги сложим на Атанас Бобоков". И сега, през декември, аз се озовавам в ситуация, в която са ми пришили и тези чужди 800 хил. лв. данъчни измами, към които нямам абсолютно никакво отношение.

  А как от ваш служител Богданов се превърна в основен свидетел на прокуратурата?

   - Той беше изпълнителен директор на "Монбат Рисайклинг", но беше отстранен една година преди арестите. Представен е от прокуратурата като "сламен човек", който само приема нареждания по телефона от Атанас Бобоков, подписва и изпълнява. А защо тогава е получавал 250 хил. лв. заплата чисто на година? Негова беше пълната отговорност за контрол на инвестициите и да следи за това, имаме ли проблеми с набиране на хора и увеличение на заплати и т.н. Той все пак е трябвало да пита борда за важните решения, но наред с това е имал пълната отговорност в работата си. Аз, ако ще го напътствам, защо ще му давам 250 хил. лв.?! Той беше директор 15 години. Помолих го да си подаде молбата за напускане заради назрели междуличностни проблеми с колектива и задълбочаваща се невъзможност да се справя с работата.

  Прокуратурата е трябвало някак да притисне този наш бивш директор. И тя го прави с нещо, сътворено от експертна счетоводна фирма, която в петък (28 май), когато ни арестуват, получава задача и в понеделник вече е спретнала анализ, в който посочва конкретна сума за данъчна измама, даже със стотинките. Разбира се, въпросните "високоефективни" експерти, са от приятелските кръгове на прокуратурата. Същото бяха написали и на мен - 500 хил. лв. данъчни измами на "Монбат", но мина данъчната ревизия и се оказа, че измами няма. Това обаче, разбира се, потули от прокуратурата, защото там, където тя удари на камък нищо не се чува - какъвто е случаят с изключително мащабната проверка на колекциите ни в Нумизматичен музей-Русе, извършена под давление на прокуратурата от министерство на културата, където се оказа, че нарушение няма и всичките над 28 хиляди антични монети са надлежно заявени, описани, регистрирани и съхранени.

  Също и личните ни финансови ревизии като физически лица от НАП показаха, че доходите ни са законни. Прокуратурата обаче не информира обществото, че ние нямаме сметки и имоти зад граница, нямаме яхти и самолети, и майбах нямаме... Но иначе пък беше подготвила специален "филм" с главния прокурор - изтъпанен най-отпред, издържащ на радиация и на опасни отпадъци, на фона на прокурор Дончева в скафандър и самотен багер, който копае за съспенс - Боливуд Продакшън! Всичко това, толкова "професионално" заснето, толкова смешно, но в крайна сметка в този си нелеп вид се появява ударно по всички медии в деня, в който ми гледат мярка за неотклонение. И всеки път когато предстои мярка, прокуратурата прави малко "хорър сериалче".

  А защо имаше забавяне в нотификациите?

  - Бившият министър Емил Димитров-Ревизоро спря нотификациите и не можехме да внасяме материали от Италия. Неслучайно имаме завод там - за да ни подава олово съдържащи материали. И когато прекъснеш тази връзка, а това беше направено умишлено, ние вече не можем да внасяме основната за нашето производство суровина, каквото е оловото. А на "Монбат" са необходими 50 хил. тона олово годишно и нямаме ли го, не успяваме да продадем това, което можем да продадем. По този начин, спирането или драстичното забавяне на нотификациите, директно ощетява "Монбат", което може би е било целта.

  Разбира се, бившият еко министър едва ли го е направил самостоятелно. Всички рапортуваха на Борисов - министри, главен прокурор, специализирана прокуратура, специализиран съд. Отдавна няма разделение на властите в тази държава, както трябва да е в една истинска демокрация.

  Очаквате ли това да се промени сега?

  - Гласувахме и се надявам да има промени наистина. Не знам доколко в рамките на това служебно правителство, но в рамките на следващия парламент се надявам това да се случи. Надявам се също, да бъде изметен Борисов и всички тези продажни прокурори, съдии, офицери от службите, управители, подуправители. ГЕРБ е една много добре организирана структура, в която част от членовете дори не знаят какви пари се крадат от началниците й, но в крайна сметка всички, рано или късно, ще трябва да си понесат заслуженото.

   Само в ГЕРБ ли е така?

  - Не, но когато си управляваща партия, всички са се вторачили в теб - ти разполагаш с ресурсите, с държавния механизъм за оказване на натиск, а ако имаш в ръцете си специализиран съд и специализирана прокуратура, вече си Господ.

  Неслучайно главният прокурор Иван Гешев казва, че над него е само Господ. Не поясни само, че Господ е от Банкя.

  Казвате, че са чакали да омекнете след 6 месеца. "Омекнахте" ли и имаше ли тогава разговори за бизнеса ви? Изобщо след всичко, което се случи, обмисляте ли да продадете бизнеса си в България и да се оттеглите?

  - Аз имах идеята да се местя от България още преди 2 години, но имаше забавяне и заради пандемията съвсем се забавиха нещата.

   Бизнесменът Атанас Бобоков смята, че в България няма нелегален внос на отпадък и няма логика да има, но е възможно да се внася един вид отпадък, прикрит с друг код. Това обаче може да става само с "благословията" на държавата.

   Къде бяхте избрал да живеете?

   - В Италия, при моите "приятели от мафията". Казвам го с ирония. Между другото ДАНС е направило официално запитване до италианските служби, както и до румънските. Отговорът и от двете места е, че братя Бобокови нямат противозаконна дейност на територията на други държави. Всичко това до момента не е официално оповестено и си остава потулено в ДАНС, ние обаче ще изискаме въпросната информация да бъде приобщена към делото.

  Вие направихте ли собствено проучване - кой стои зад нелегалния внос и заравянето на боклуци и внасянето на опасен отпадък от Италия?

  - Тук няма никаква тайна. Можете да отидете в МОСВ и да видите кои са фирмите, получили нотификации за внос на битови отпадъци от Италия - сортирани пластмаси. Би трябвало това да е кодът и да не бъдат опасни, само че италианците смесват тези отпадъци с боклуци и излиза, че едва ли не това е един мръсен бизнес. Не, не е мръсен бизнес. При наличие на съоръжения в циментовите заводи и тецовете, които наистина са сертифицирани, те могат да изгарят такъв отпадък и го правят къде ли не в Европа. В България го правят в циментовите заводи и няма нищо престъпно в това.

 

Въпросът е, че прокуратурата едва през юли 2020 г. разбра, че всъщност няма нелегален внос на италиански боклук. Всичко е легално, защото без нотификация няма как да прекараш боклук през Словения, Хърватска и Сърбия за да стигнеш в България. Няма как да стане това нещо. Министерството дава нотификация и разрешение и единствено на база тях митницата ще пусне въпросните камиони или контейнери. Едва когато извършиш вноса и дадеш на италианците документ, че си го утилизирал, получаваш пари от същия този италиански доставчик, защото той от своя страна показва на италианската държава, че въпросният боклук е изнесен и то съгласно закона със всички нотификации, специален транспорт и застраховки. Само след всичко това може да си получиш парите.

   В България няма нелегален внос на отпадък и няма логика да има. Възможно е обаче да се внася един вид отпадък, но прикрит с друг код. Въпросът е, че ако министерството и митниците си вършат работата по контрола, това не е възможно. Ако се внасят такива неща, то е с благословията на държавата.

  Най-големият заявил такъв внос е Ковачки, след това Стенли - приятелят на Борисов (Стоян Сарийски - бел.ред.) и количествата са ужасяващо големи. Но интересното е как министерството дава разрешение. То дава разрешение на фирми на Ковачки да внесе 500 хил. тона годишно отпадък от Италия, но за експериментално изгаряне в тецовете. Наехме фирма "Волф Тайс" (докладът е показан от Пламен Бобоков и интервюто пред "Дневник" от 30 септември 2020 г. - бел. ред.) и за 3 месеца направиха одит на нашата система като не намериха никакви сериозни пропуски и нарушения.

   Но арестуваха мен, брат ми, който няма нищо общо с "Монбат". Трябваше да се удари и "Приста Ойл". Спиране на банковото финансиране - ето това е в сърцевината на превземането. Като нападнеш фирма като нашата, която е на борсата, ти всъщност имаш множество ефекти.

    Какви бяха ефектите върху бизнеса ви?

   - Вкарал си братя Бобокови в ареста. Единият е изпълнителен директор на публично дружество и акциите падат веднага с 50%. Това е нещо, при което всички акционери в "Монбат" са преживели шок. Банките също преживяват шок, защото те са ни заели значителни суми и се чудят какво ще стане и дали ще ликвидират компанията ни. Защото те знаят как действа Борисов и неговото правителство - грубо, нагло и безкомпромисно.

   Идеята е била банките да се дръпнат от "Монбат", без финансиране да изпаднем в тежко финансово състояние и тогава да дойде предложението да ни купят почти без пари.

   А финансирането - през държавата?

   - Именно! Или "приятелски банки".

   През цялото време твърдите, че атаката идва от Борисов, но откъде сте толкова убеден? Как го доказвате?

   - В нашия случай единственото сигурно нещо е, че Борисов стои зад цялата тази атака - от няколко места получихме информация, че бившият премиер е зад опитите да бъде потопен "Монбат" и въобще групата "Приста Ойл". Всичко в България допреди месец се случваше или по нареждане или с одобрението на Борисов.

   Вие посочвате Борисов, а брат ви посочи Пеевски като човекът, който стои зад атаката срещу вас. Откъде все пак смятате, че идва ударът или Борисов и Пеевски са едно общо?

  - Всъщност Борисов, Пеевски и Гешев са едно и също нещо - просто са си разпределили функциите. Скоро, по безспорен начин ще се докаже всичко това. Нашата, българска ламя си има три глави.

   "Монбат" отчита силно първо тримесечие. На какво се дължи и какви са очакванията Ви до края на годината?

   - "Монбат" започна една изключително успешна година с повишение на всички ключови индикатори, свързани с дейността. Консолидираните данни за първите три месеца на 2021 г. сочат печалба преди облагане с данъци в размер на 8 207 хил. лева, което е увеличение на печалбата от 159,10 % в сравнение със същия период на 2020 г. Добрият финансов резултат ни дава възможност да се върнем към нашата традиционна политика за разпределяне на годишен дивидент на акционерите. При това, тази година ще разпределим както нетната печалба на дружеството за 2020 г. в размер на над 5,3 млн. лева, но и част от неразпределената печалба от 2019 г. в размер на над 1,6 млн. лева или общо около 7 млн. лева. Това прави около 18 стотинки брутен дивидент на акция.

   На фона на решенията на много от основните компании на БФБ-София да не разпределят дивидент през 2021 г., това е знак към акционерите, че компанията се възстановява от някои обективни (и не дотам обективни) проблеми, които изпита през 2020 г. Така се стремим да запазим и надградим доверието, което имаме.

   Атанас Бобоков е роден през 1959 г. в с. Пиргово, област Русе. Заедно с брат си Пламен са основатели и основни съакционери в компанията Приста Ойл (производител на моторни и индустриални масла) и в Монбат АД (производител на стартерни и индустриални батерии, 4-ия по обем на производството в Европа). Атанас Бобоков е мажоритарен акционер в "Монбат" АД. Съоснователи са и на Фондация "Братя Бобокови", която създава първия частен нумизматичен музей в Русе. Завършил e Английската езикова гимназия в Русе и Международни икономически отношения в София. Владее английски, руски, италиански и немски език.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още