Неделя, 3 Декември 2023

Б. Българинов: Ще работя да спрем опростачването на нацията

Б. Българинов: Ще работя да спрем опростачването на нацията
Публикация   07:00     28 Май, 2021 /     Интервю на Румен НИКОЛАЕВ   /     765

Новият областен управител за приоритетите в работата му през краткия мандат

   Снимка: Авторът

  Г-н Българинов, какво може да се направи за един определено кратък срок  от два два месеца, за който Вие сте назначен за областен управител на служебния кабинет?

 - За два месеца може да се направят много неща. Пропускаме изборите- те са номер 1, пропускаме COVID- 19, той също е №1. Там нещата са ясни- трябва да се работи, трябва да са честни изборите. Трябва всеки ден да имаме грижа за здравето на хората в областта, съответно в цялата страна.

 Мисля, че в този период може да се направи много сериозна промяна и да се събере информация какво трябва бъдещият парламент да подготви, за да може нещата по-бързо да се променят. Защото в последните години са приети закони и в последствие подзаконови нормативни актове, които противоречат на всякаква логика.

  Например?  

 - Например сега са дадени правомощия на областния управител и областната управа да извършва проверки във всички учреждения- държавни и общински относно административното обслужване на гражданите. Предоставени са възможности чрез Наредбата и методика към нея, като самите областни управи нямат нито капацитета- човешки и финансов, да извършат реално такава проверка.

Както къде на шега, къде наистина се говори, че бюджетът на областната администрация покрива разходите на цветя за събития и някой лев за поздравления на все по- редките столетници?

- Да, бюджетът е намален от миналата година. Всъщност са предоставени права на областната управа- централната власт ще каже, че е предоставила права, а местната власт не се справя. Това е прехвърляне на отговорност, без да бъде извършвана реална дейност.

  Ние може за това кратко време да се обединим, да анализираме съществуващите проблеми, да ги представим на изпълнителната власт и следващото редовно избрано правителство да ги предостави на парламента, за да бъдат решени по един добър начин.

 Т.е. ще направите едно своеобразно проучване на терен. Предвиждате ли срещи с бизнеса, за да чуете и тяхното мнение за необходимостта от подобни промени?

- Да. В момента има едно писмо от хотелиерите и ресторантьорите. Те имат предложение относно развитието на Русе и околностите на областта. Има написана някаква стратегия, написана от администрацията преди няколко години, която е отворена. Намирам за подходящ момента да проведем сега среща с тях, с други представители на бранша, за да не говорим само за Русе, а за цялата област. Предстои отбелязване на 800 години от Ивановските скални манастири, където участие може да вземат общините Русе, Иваново и Две могили, та чак до Търново. Знаем, че създателят на тия църкви е търновският патриарх Йоаким.

   Трябва да мислим за развитието на целия регион, не на определени места, защото ситуацията от 100 години изглежда замръзнала във времето- имаме един хубав център, а кварталите изглеждат по един и същи начин. Това е характерно за градовете в цялата страна.

Предвиждате ли среща в общинските кметове за такъв разговор?

- Да, тя ще се проведе следващата или по- следващата седмица. Искаме да обобщим информацията, която ще бъде изпратена от ЦИК за изборите, да обсъдим и тази Стратегия за развитие на туризма, проблемите, които съществуват в населените места  и възможностите за решаването им.

   Ще обсъдим трансграничното сътрудничество в Румъния. Миналата година са обсъдени част от общините, сега ще видим това да стане и с другата, за да има някакъв баланс.

   При голяма част от съвместните ни проекти значителна част от финансирането им отива в Румъния.Те живеят със самочувствието на големи специалисти в тая област, а това трябва да се промени.

   Няма как да не попитам ... сигурно Ви е било детска мечта- изграждането на втори Дунав мост и пътят Русе- В. Търново? За краткото време от всъпването Ви в длъжност остана ли Ви време да проверите има ли развитие?

-  Детската ми мечта беше да стана войник... Да, видях, че това са приоритети на двете ни държави. Мисля, че България трябва да върви в тази посока и това ще се случи. Убеден съм. Започна работата по тунела под Шипка...вече се проектира пътят Русе- Велико Търново. По темата 2-ри Дунав мост при Русе няма развитие.

 Да се очакват ли кадрови промени в държавни структури, имам предвид да ги предлагате на правителството?

-  Където установим, че някъде има ръководители, които не се справят със задачите си, ще уведомя съответния ресорен министър  или министър- председателя за установените нередности, за да бъдат проверени.

Т.е. ще работите с факти, а не с политическа пристрастност?

- Нямам никакви намерения да гоня никого, но ако се установят нередности, ще го направя. Важно е да отбележа, че ако по време изборите някой от ръководителите на държавни учреждения се опитва да влияе на подчинените си и ако се съберат такива факти, веднага ще реагирам.

И накрая- да задоволим общественото любопитство- кои са причините да заемете сега този пост?

- Аз оставих професията, която от доста време практикувам и обичам, извиних се на моите клиенти, които не мога да им помагам в момента. Дойдох тук, за да спрем опростачването на нацията.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha