Кулинарна изложба събра за пореден път шест етноса в Сливо поле

Кулинарна изложба събра за пореден път шест етноса в Сливо поле
Публикация   16:25     26 Май, 2021 /     Текс и снимки: Румен НИКОЛАЕВ   /     970

   Темата на днешния своеобразен фестивал бе "Споделяне на нематериалното културно наследство на етносите в община Сливо поле". Интересното и вкусно събитие се проведе на брега на Дунава за 17-ти пореден път, като ежегодно домакините се сменят. Целта е всеки да се почувства домакин и да участва в подготовката му. Това разказа председателят на общинската структура на пенсионерите Веска Узунова.

   Традиционни ястия на българи, помаци, турци, роми, татари и руснаци бяха подредени с вкус.Всеки днес със своята трапеза показва автентичността на своя етнос, като част от определени ястия и продукти присъстват задължително на различни техни празници, обясни Узунова.

   Гости на събитието бяха кметът на Община Сливо поле Валентин Атанасов и неговият екип, началникът на РУО Росица Георгиева, доц. Емилия Великова, председателите на 20 от 22-те пенсионерски клуба в общината, представляващи 750-те членове, които плащат членски внос, кметове на малки населени места.

   В с. Юделник има незряща жена, член на пенсионерския клуб. Всички членове си знаят датата по предварително изготвен график, за да вземат жената и да я доведат до сбирката на клуба. Жената е туркиня, а в клуба членуват роми, българи, турци... С този пример искам да покажа до каква степен сме истински приятели.

  Днес всяка една жена от дадения етнос подава къшей хляб на съседния етнос, като пожелава здраве, а хлябът е символ и е основната храна на всеки човек.

   Поздравление към участниците и присъстващите на тържеството отправиха кметът Валентин Атанасов и началникът на РУО Росица Георгиева. Този своеобразен кулинарен фестивал всъщност съхранява традиция, която ще се предаде на следващите поколения, каза Георгиева.Както и да се покаже на децата как трябва да живеем задружно, уважавайки се, почитайки се един друг.

   Това кулинарно събитие следва политиката на Общината да живеем заедно, да не се делим и да преодоляваме единни трудностите.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha