Четвъртък, 16 Май 2024

Радев в Брюксел: Европейската интеграция изисква резултати при отношенията на Балканите

 Радев в Брюксел: Европейската интеграция изисква резултати при отношенията на Балканите
Публикация   06:45     25 Май, 2021 /     akcent.bg   /     752

   Европейската интеграция изисква устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения на Балканите. Това заяви държавният глава Румен Радев, който се срещна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателя на Португалия Антониу Коща, страната-ротационен председател на Съвета на ЕС. Срещата се проведе по инициатива на председателя на Европейската комисия и португалския премиер преди извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, съобщи прессекретариатът на държавния глава. На разговора са обсъдени възможностите за постигането на напредък в приемането на преговорна рамка и започване на преговори за членство в Европейския съюз на Северна Македония.

   Румен Радев припомни, че процесът на разширяване на ЕС е външнополитически приоритет от над 10 години за България и именно тя е най-заинтересована от бързия прогрес на най-близката й държава на Балканите. Постигането на напредък в процеса на европейска интеграция обаче следва да се основава на зачитането на човешките права и пълното изпълнение на Копенхагенските критерии за членство в съюза, посочи Радев.

   "Нуждаем се както от позитивни примери в двустранните отношения между България и Северна Македония, така и от пряк и открит двустранен диалог за разрешаване на проблемите", подчерта той. Румен Радев оцени като добър знак предстоящото съвместно отбелязване на делото на светите братя Кирил и Методий от делегациите на България и Северна Македония в Рим и призова и за "политическа воля от страна на Северна Македония за постигане на конкретни резултати по проблемните въпроси".

   На 22 юни ще се проведе Европейският съвет, на който трябва да бъдат одобрени преговорните рамки със Северна Македония и Албания. За момента България не смята да променя позицията си на наложено вето на Северна Македония и служебният министър Светлан Стоев даде да се разбере, че сегашната политика на страната ще продължи.

   "Служебното правителство на България е готово да води активен диалог със Северна Македония в тази насока, както и за обсъждане на възможностите за ускоряване на процеса на европейска интеграция", заяви Румен Радев. Той посочи също така, че всяко възможно решение за започване на преговори за членство в ЕС от Северна Македония ще бъде внимателно анализирано и съпоставено с Декларацията на българския парламент и Рамковата позиция на страната ни по разширяването на Европейския съюз и Процеса на стабилизиране и асоцииране от октомври 2019 г.

Тагове : Радев , Брюксел ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha