Неделя, 3 Декември 2023

Трудно предсказуем, но по- добър сезон очаква к.к. Албена

Трудно предсказуем, но по- добър сезон очаква к.к. Албена
Публикация   07:39     17 Май, 2021 /     Интервю на Румен НИКОЛАЕВ   /     825

С повече от половината леглови капацитет ще посреща елитния комплекс в активния сезон наши и чуждестранни гости при отлични противоепидемиологични мерки

   Маргита Тодорова – директор „Експлоатация, маркетинг и продажби“

   - Предстои един труден и все така неизвестен откъм възможности за туризъм летен сезон за България. Каква е ситуацията и подготовката на ръководството на "Албена" към този момент?

    -  Наистина  трудно предсказуем сезон отново ни предстои. Предпоставките са много:

 Нерегламентираният режим на влизане в България за юни, юли и август. Вече има правителство, което се надяваме да регламентира този режим. До края на май това е ясно, но нас ни интересува възможността поне месец по-рано да се знае, за да може да планираме и организираме нашата работа.

  Предвид факта, че чартърните полети от Германия бяха анулирани до края на юни, основно ще разчитаме през този месец и през следващия на българския пазар, на румънския, както и на пазарите, които могат да реагират в последния момент. Така се очертава да бъде и през цялото лято.

 - А Украйна, Молдова?

- За тези две страни все още не е ясен режимът на влизане през юни, юли и август и силно се надявам скоро този въпрос да бъде решен и пусната тази така дълго очаквана заповед.

- Казахте, че ще разчитате това лято основно на български туристи. Какво ще им предложи "Албена" ?

- Както винаги, предлагаме разнообразни продукти. Съобразили сме се със ситуацията и с тенденциите. Така например нашите гости ще могат да ползват почивка на море без ол инклузив- настаняване само в хотел или във вила, като организирането на храната и самия престой ще става самостоятелно.

  Друг подобен вариант е продуктът, който вече се е наложил на пазара, "Златните 60 плюс", предназначен за хора, които не са обвързани с работа и могат да дойдат и през юни, като комбинацията от изгодна цена и включени в пакета екскурзия или балнеологична програма дават възможност за едно по-голямо разнообразие.

 През този неактивен сезон имаме специални уикенд и делнични предложения, както и една нова програма в нашата палитра от балнеолечебни програми- постCOVID  терапия. Силно се надяваме, че тя ще добие популярност. Тя е съчетана не само с процедури, а и с едно рационално, висококалорично хранене, което  цели да подкрепи и развие жизнените сили на хората, които са боледували от този вирус.

- Когато говорим за програмата "60 плюс", няма как да не обърнем внимание на финансовия елемент, предвид ниските пенсии и огроничения паричен ресурс на по-голямата част от хората. Малко конкретика в случая ще може ли да направите?

- Цената е около 60 лева на ден при ол инклузив на "60 плюс " програмата, която вече споменах. Отделно, достатъчно е само единият от настанените в стая да е на тази възраст, за да се ползват преференциалните цени.

   - Каква е готовността за новия туристически сезон и колко хотела ще отворят в началото? Държавата го обяви за открит от първи май, но тово става с туристи, не с наредби, предполагам?

- Посрещнахме първите туристи в началото на май, които използваха празниците  и бяха планирали да ги посрещнат на българското Черноморие. През м. юни отваряме 6 от хотелите ни, главно със спортни и конгресни мероприятия. Вече традиционно по това време се провеждат големи формати- спартакиади, "олимпийски игри", футболният турнир Албена Къп, Модна фиеста и др.  Така че силно се надявам през юни да можем да се подготвим да истинския сезон.  Ще разчитаме и на записванията в последния момент не само на български и румънски туристи, но и на всички пазари.

  - Германските туристи, които са едно сериозно присъствие в "Албена", как стоят нещата с тяхното присъствие това лято?

- Очаквам от кроя на юни, юли, август и септември да можем да реализираме една голяма част от планираните нощувки и програми на нашите немски партньори.

  - През активния сезон какъв брой хотели смятате да отворите?

- През истинския сезон смятаме да отворим 20 - 25 хотела от общо 36. Очакваме да реализираме една програма, която е по-голяма от миналата година. Не бива да забравяме, че 2020 година бе изключително трудна за нашия бранш и конкретно за "Албена".

  - По отношение на персонала- ще има ли проблем при набирането му?

- Проблем и в сегашната ситуация има. Първо- с факта, че много от по-младите хора се отдръпнаха изцяло от бранша предвид ясно изразената сезонност. Смятаме да компенсираме частично с чуждестранни работници...

  - Пак от Молдова и Украйна?

- Да, като тази година ще добавим помощен персонал и от Киргистан и по този начин смятам, че ще успеем да решим проблема с персонала.

  - И сигурно, поне за българите, които смятат да почиват в "Албена", ще е интересно- какви са COVID мерките, които вземате при храненето и в хотелите?

- Изготвени са протоколи, имаме приета програма още от миналата година, приложена в действие и може да се похвалим, че нямахме нито един болен турист.

  Тази година към традиционните вече мерки добавяме е ваксиниране на персонала ни, като към средата на юни 70 на сто ще бъде ваксиниран. Така ще осигурим една безопасна среда както за нас, така и за гостите на комплекса. На територията на "Албена" има ваксинационен център. Вече  150 наши служители са ваксинирани и поетапно продължаваме.

  -  Ще има ли нещо различно по отношение на паркирането, знаем, че то е доста важно за българските и румънските туристи, които идват предимно със собствен превоз?

- По отношение на паркингите запазваме таксата от 10 лева навсякъде в "Албена". Възможностите за безплатно паркиране се запазват на паркинг "Лазур" и от 5 лева на паркинг Автогара. Електрическите шатъли ще отвеждат гостите на хотелите безплатно и ще се осъществява едно нормално придвижване на територията на комплекса.

Тагове : Албена , сезон ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha