Асоциацията на общинските гори: Необходимо е отделяне на горите от земеделието в нова държавна структура

Асоциацията на общинските гори: Необходимо е отделяне на горите от земеделието в нова държавна структура
Публикация   08:27     15 Май, 2021 /     текст и снимки: Румен Николаев   /     855

Пари за развитие и дейности от Европа ще има, необходимо е сериозна работа и успешни проекти, смятат експерти

   В края на миналата седмица, на 13 и 14 май, се проведе 14-то Общо събрание на Асоциацията на общинските гори.

  В заседателната зала на почивната станция на Мини - Марица бе направен отчет от изпълнителния директор на сдружението инж. Тихомир Томанов. Като добра новина бе посочено приемането на община Банско за редовен член на Асоциацията. Форумът бе воден от председателя и, кметът на община Сливо поле Валентин Атанасов.

 Направен бе и финансов отчет за състоянието на АОГ, като в него бе посочено изпълнение на ангажимента за плащане на членския внос на 81,3 на сто. Г-н Томанов отчете и негативното отражение, което пандемията даде и върху изпълнението на работния план на Асоциацията.

  Това е попречило да бъдат осъществени планираните инициативи за Седмицата на гората в отделните региони.

   Продължава и се поддържа връзка с Федерацията на европейските горски общини. Особено важно е да се приеме и становище на Асоциацията на общинските гори за новата горска стратегия на ЕС за след 2020 г..

  Предвид противоепидемиологичната обстановка ограничени са били и работните срещи с Министреството на земеделието, храните и горите и Комитета за наблюдение на Програмата за развитие на селските райони.

   Събранието протече и с активно участие и предложения. Бе посочено, че Асоциацията трудно може да се пребори в Министерството на земеделието храните и горите по отношение на привличане на средства от държавния бюджет и на евросредства. Като решение на този дългогодишен проблем бе изказано мненине, което болшинството прие, е да се създаде отделна структура- министрество или Агенция по горите- каквато е била практиката преди време. В момента парите за горите отиват при земеделците, коментираха ситуацията кметове.

   По време на дебатите бе посочено, че за 13-те години, откакто съществува АОГ, липсата на институционална подкрепа е довела до щети на общинските гори в размер на 300 млн. лева. Това са пари, които е можело да бъдат усвоени по горските мерки.

   Колкото до Новата горска стратегия на ЕС и Плана за възстановяване и устойчивост и мястото  на Асоцията стана ясно, че пари ще има да различните дейности, но всеки трябва да работи и да представя проекти. Тази позиция изрази експерт, привлечен за по- професионално

   В работата на общото събрание участваха кметове на общини от различни части на страната. Общият брой на членовете на Асоциацията са 62 общини с над 550 000 хектара гори. Общинските горовладелци на 100, което предполага привличане на повече членове в Асоциацията и по този начин да бъде граден още по-голям авторитет.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha