Гебрев пред Акцент.БГ: Щастлив човек съм, защото рамо до рамо съм с почтени и сериозни хора

Гебрев пред Акцент.БГ: Щастлив човек съм, защото рамо до рамо съм с почтени и сериозни хора
Публикация   15 Май, 2021   /     Интервю на Румен НИКОЛАЕВ   /     1377

Разрухата на Дунарит и ЕМКО започва след целенасоченото унищожение на КТБ и действията на ексминистър Караниколов, смята собственикът на двата завода

  - Добре дошли в Русе. Поводът определено е хубав. Дунарит за поредна година се радва на добри финансови резултати. Как Вие оценявате положението на завода през Вашия поглед, защото определено то изглежда по-различно?

-  Аз искам да започна малко по- отрано. От началото на този век, когато българската държава взе едно разумно решение и започна да приватизира дружествата от т.н. Военно- промишлен комплекс. В момента ВПК няма, но има оръжейни фирми, които произвеждат отбранителни продукти. Това спаси индустрията и работата на хиляди специалисти и техните семейства, свързани с нея.

   Така до 2014 година бизнесът на отбранителната индустрия като цяло се развиваше нормално, да не кажа много добре. Защото, когато нещо е много добре, се оказва, че не е на хубаво...

  Първият удар, който нашата индустрия получи тогава, е целенасоченото съсипване на КТБ. По една или друга причина тя се беше оформила като банката, която финансираше и поддържаше фирмите от нашия бранш. Оттогава започнаха бедите на цялата тази индустрия.

   Те не са свършили и до ден днешен. В това число, разбира се, и за "Дунарит". Той още повече изпита ударите на целенасоченото унищожаване на КТБ.

  Оттогава до днес този натиск важи изключително за всички фирми от отбранителния сектор на страната. Това е така, защото по всякакъв начин държавата не само не помагаше, за помощ не можеше и да се говори. Не само пречеше, а съвсем целенасочено провеждаше една добре обмислена политика за цялостно съсипване на отбранителния бранш в нашата държава. Тепърва ще има оценки кой, защо, в чий интерес е правил всичко това.

   Но нека се върнем конкретно на "Дунарит"...

-   Извинявайте, но не е ли доста странно. вашият бизнес е част от националната сигурност на страната. А държавата върви срещу вас, това не е ли някакъв абсурд?

   Вие може да си обясните защо, кой и какво е целял. Това са сложни геополитически цели и задачи, при които ръководството на държавата оттогава до ден днешен е било подчинено именно на тях- съсипването и дори унищожението на този сектор.

   Но независимо от тези изключително тежки условия и ежедневният, ежеминутен натиск от страна на държавата към всички фирми от отбранителния сектор, особено изявени от един момент нататък към "Дунарит", впоследствие и към ЕМКО, тези две фирми съществуват, работят, оперират. Смело мога да сажа, че това са едни от най-добре развиващите се фирми след промените от 1989 година насам.

   Аз съм просто един щастлив човек и ще Ви кажа защо. Защото съм жив и здрав...

   -  Въпреки че ядохте отровни салати...

-  Това не искам и не го коментирам. Щастлив съм, защото това е един голям късмет да имам около себе си, до себе си такъв инженерно- технически персонал, такива директори, такива финансисти, такива икономисти, такива юристи... Благодарение на всички тях двете фирми работят и просперират, въпреки държавата. В състава на групата са 5 завода. Те нямат една година, в която да са били на загуба, да не са платили или изплатили задължения към персонала, към държавата и са внесли доста сериозни пари в хазната, като по този начин се подпомага националният бюджет. Въпреки това тази държава се е отнасяла отвратително във всяко едно отношение към нас и към тази индустрия.

   Самият факт, че 1500 до 2000 основно заети в групата работещи успяват да постигнат постоянно положителни резултати без една стотинка кредит дава ясна визитна картичка на всички хора.

  - В последните дни, противно на това, че вашият бранш "обича тишината", Вие станахте вече световноизвестен. За Вас пишят авторитетни американски издания, Чехия Ви прикрепи към един скандал с боеприпаси, за който определено Вашата позиция се разминаваше с тяхната... Предстои ли буря в региона, или за какво и защо се случва това?

- Това е един въпрос, на който желая да отговоря единствено и само в писмена форма. Защото думата отлита, написаното остава. Независимо че ние сме направили ясни и точни писмени изявления по въпроса, всеки знаещ и незнаещ го интерпретира. Поради тази причина предпочитам този въпрос да не го закачаме. Но ще кажа нещо друго- върнете се в годините назад. Как от 2014 година е разсипван имиджа на българската отбранителна индустрия и на дружествата в състава и. А в същото време са в стратегическия списък на държавата.

    Някой забравил ли е грубите показни акции на прокуратурата срещу основния държавен търговец Кинтекс за няма нищо /без каквито и да е разултати/, нахлуване в българския флагман на тази индустрия "Арсенал"- обвиненията в контрабандни оръжия, без да има каквото и да било... Нахлуването в "Дунарит". Сигурно помните този парадокс- отнемане и унищожаване на договори...

- То този процес започна като че ли от Лукарски като министър на икономиката...

- В случая имам предвид Караниколов. Основният човек, който направи най-големите поражения под ръководството на правителството, е именно той. При него са нанесени най-големите вреди като цяло.

- А Караниколов се водеше министър от квотата на Атака, а се знаеше, че е назначен от Делян Пеевски...

- Предвид стореното няма как спиралата да върви нагоре  и да не се стигне до тези големи международни скандали, които и в момента текат.

- Г-н Гебрев, убеден съм, че няма нито един нормален мъж, нито един доказан бизнесмен да не Ви се възхищава, че застанахте срещу определени хора, изправихте се срещу държавата и не се огънахте. Успяхте и се доказвате като успешен, въпреки непрестанния натиск, който стана ясно, идва не само от българските управници.

-   Ще повторя. Голям късмет е да имаш до себе си почтени и сериозни хора. Когато човек чувства, че такива хора стоят твърдо до теб, не както казваше Караниколов "Ние твърдо заставаме зад работниците"- нали си представяте и знаете какво значи това- на прост език означава "да го клатиш". Не - това са хора, с които сме застанали рамо до рамо, един до друг и вървим напред... Така идват успехите, и в лично, и в служебно отношение, много хора може да завиждат. Затова казвам, че съм един щастлив човек.

Тагове : Гебрев , Дунарит ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha