Бързи смени на зам.-министри в министерствата

Бързи смени на зам.-министри в министерствата
Публикация   08:08     14 Май, 2021 /     akcent.bg   /     511

лужебните министри обновяват екипите си и днес - в първия работен ден на служебното правителство премиерът Стефан Янев издаде поредица заповеди за нови назначения на зам.-министри.

     Новите назначения в Министерството на финансите

   В Министерството на финансите за зам.-министри са назначени Ваня Стойнева, Виолета Лорер и Моника Димитрова-Бийчър.

   Виолета Лорер е представена като финансист с широк международен опит в редица големи корпорации. Заемала е поста заместник-министър на икономиката в рамките на служебния кабинет през 2013 година. В последните години работи в IT сферата, както и по проекта за международен логистичен център на Летище Пловдив. Завършила е висше образование в сферата на финансите в УНСС.

   За Ваня Стойнева в съобщението на правителствената пресслужба се казва, че в рамките на професионалната си кариера е работила в четири министерства - на финансите, на образованието, на труда и социалната политика и на икономиката, енергетиката и туризма като на два пъти е била служебен зам.-министър - на образованието през 2017 г. и на труда и социалната политика през 2013 г. От 2019 г. досега е заемала поста ръководител звено "Съответствие" във "Фонд мениджър на финансовите инструменти в България" ЕАД. Притежава образователно-квалификационна степен "магистър" по специалността "Международни отношения" от УНСС.

   Моника Димитрова-Бийчър притежава магистърска степен по специалностите "Право" и "Международни отношения" от СУ "Св. Климент Охридски". Била е част от екипа, който създава Агенция по обществени
поръчки през 2004г., участвала е в процеса по договаряне на техническата рамка по Инструмента "Шенген". Била е Ръководител на управляващия орган на Оперативна програма "Административен капацитет" към
Министерство на финансите в периода 2011г. - 2016г. и директор на дирекцията. Последната й месторабота е Министерството на външните работи.

   Новите назначения в Министерството на труда и социалната политика

   В Министерството на труда и социалната политика като заместник-министри са назначени Иван Кръстев и Надя Клисурска.

   Иван Кръстев е дългогодишен служител в министерството и в Агенцията по заетостта. В периода 2013 г. - 2014 г. е заемал поста заместник-министър на образованието и науката. Притежава задълбочена експертиза в сферата на европейската интеграция. По образование е финансист, притежава също така образователно-
квалификационна степен "магистър" по специалността "Международни отношения" от СУ " Св. Климент Охридски".

   Надя Клисурска е народен представител в 44-то Народно събрание от БСП. Работила е в общинските администрации на Стрелча и Пазарджик. Два последователни мандата е била общински съветник в Пазарджик. От 2015 до април 2021 г. е част от адвокатската колегия в града. Завършила е право във
ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" и магистратура по специалност "Български език и история" в ПУ "П. Хилендарски".

   От постовете си на заместник-министър в МТСП са освободени Адриана Стоименова и Султанка Петрова.

   Новите назначения в Министерството на околната среда

   На длъжността заместник-министър на околната среда и водите са назначени Емилия Тончева, Петър Димитров и Валерия Калчева-Бочукова.

   Емилия Тончева е представена като адвокат с дългогодишна практика със значителен опит в областта на екологичното право. Завършила е "Право" в УНСС и "Екология и ООС" в БФ на СУ "Св. Климент Охридски".

   Петър Димитров притежава образователно-квалификационна степен "магистър-инженер" по специалността "Хидромелиоративно строителство" от УАСГ. От 2003 година до 2020 година е заемал различни длъжности в
Басейнова Дирекция Дунавски район с център град Плевен, като последните пет години е неин директор.

   Валерия Калчева притежава значителен административен и управленски опит, работила е последователно в три министерства - МОСВ, МИЕ и МЗХ. От 2017 г. досега е била член на Съвета на директорите на
Фонд ФЛАГ ЕАД. Магистър е по право от СУ "Св. Климент Охридски".

  От длъжността заместник-министър на околната среда и водите е освободен Николай Кънчев.

   Новите назначения в Министерството на културата

  Пианистка, историк и мениджър са новите заместници на Велислав Минеков. Това са проф. Борислава Танева, доц. Пламен Славов и Весела Кондакова.

  Борислава Танева е музикант с многобройни изяви на сцена у нас и зад граница. От 31 години препоадва в Националната музикална академия "проф. Панчо Владигеров", където от 2016 г. е заместник-ректор по художественотворческата и международна дейност. След кончината на оперната прима Христина Ангелакова става артистичен директор на фестивала "Моцартови празници" в Правец.

  Дъщеря е на именития български композитор Александър Танев, който в периода 1980-1990 е секретар на съвета за художествена самодейност при Комитета за изкуство и култура (днес Министерство на културата).

  Вторият зам.-министър е Пламен Славов - доцент по история в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и по национална сигурност във Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив. Народен представител в 38-то, 40-то и 42-рото Народно събрание от Коалиция за България. В различните мандати е бил член на парламентарните комисии по образованието и науката и по правата на човека и вероизповеданията. Председателствал е комисията по вероизповеданията и парламентарна етика.

  Третият зам.-министър е Весела Кондакова, работила като изпълнителен директор на Българска музикална асоциация и на "АСТ фестивал", като координатор на бюро "Творческа Европа" към "Програма Култура".

   Новите назначения в Министерството на икономиката

   Калина Константинова, Яна Боникова и Ирена Младенова са заместниците на служебния министър на икономиката Кирил Петков. Той ги обяви пред журналисти на излизане от Министерския съвет след първото официално заседание на служебното правителство.

   Новите назначения в просветното министерство

    Четирима ще са зам.-министрите на образованието и науката - Мария Гайдарова, проф. Генка Петрова-Ташкова, проф. д-р Нели Косева и Евгения Пеева-Кирова.Гайдарова е сред първите иноватори в системата на средното образование в България. От 1998 г. насам тя ръководи ОУ "Райна Княгиня" в Пловдив - официално признато от МОН за едно от първите иновативни училища в страната. Инициатор и двигател е на проекта "Иновативни училища" на Община Пловдив и "Световен образователен форум България".

   Проф. Генка Петрова-Ташкова е доктор на фармацевтичните науки и преподавател в катедра "Организация и икономика на фармацията" в Медицински университет (МУ) - София. Била е два мандата заместник-ректор на университета по научната дейност и ръководител на катедрата, а преди това - национален консултант по организация и икономика на аптечната и дистрибуторска практика към Министерството на здравеопазването.

   Проф. Нели Косева е главен научен секретар на БАН, доктор по химия със специалност полимери и полимерни материали. Била е научен секретар, а впоследствие и директор на Института по полимери на БАН. Съавтор е на 78 научни труда, от които 56 в реферирани и индексирани издания, също така на две авторски свидетелства, един патент и две патентни заявки. Има над 50 участия в научни форуми.

  Евгения Пеева-Кирова е основател и дългогодишен изпълнителен директор на фондация "Заедно в час", чиято основна цел е да осигури равен достъп до качествено образование за всяко дете в България. Преди това е работила като консултант по бизнес развитие в международната компания McKinsey&Co. Евгения Пеева-Кирова има бакалавърска степен по икономика, политология и социология от Харвардския университет в САЩ. Завършила е също магистратура по образователен мениджмънт в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

   Новите назначения в Министерството на вътрешните работи

   Служебният премиер Стефан Янев смени заместник-министрите на вътрешните работи Милко Бернер, Стефан Балабанов и Михаил Златанов. На тяхно място са назначени Емил Ганчев, Енчо Мирчев и Венцислав Катинов. Това е поредна кадрова промяна в МВР, след като вчера служебният министър Бойко Рашков смени административния секретар на ведомството. Бойко Славчев.Емил Ганчев е заемал длъжността заместник-министър на вътрешните работи от края на януари до май 2017 година. След този период, до началото на 2020 година е заместник-директор на Бюрото по защита при главния прокурор.

  Венцислав Катинов е заемал поста заместник-министър на вътрешните работи от края на януари до май 2017 година. В периода 2014 г. - 2015 г. е директор на Областната дирекция на МВР в Плевен.

   Енчо Мирчев е дългогодишен служител в системата на МВР. В периода от ноември 2017 година до септември 2018 година е ръководител на Инспекторат НЗОК.

   Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е освободил директорът на Инспектората във ведомството Николай Гешев, който излиза в пенсия.

   Ново назначение в Министерството на туризма Заместник-министър на туризма е Даниела Стоева - магистър по международен туризъм и доктор по икономика и управление на туризма, с близо 30 години опит в сектора, съобщи отрасловото министерство. Освободени са
Ирена Георгиева и Любен Кънчев.

  В съобщението се припомня, че Стоева е била председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, член на борда на Европейската асоциация на туроператорите, както и член на Консултативния съвет по туризъм към Столична община.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha