Неделя, 3 Декември 2023

За Дунарит 2021 г. е годината на реактивната артилерия

За Дунарит 2021 г. е годината на реактивната артилерия
Публикация   14:31     13 Май, 2021 /     Интервю на Румен НИКОЛАЕВ-част II   /     1116

1356 лева е средната брутна заплата в дружеството за миналата година

  /продължение/

- Кога смятате, че е възможно да приключи сагата "Дунарит"?

- Няма как да кажа, след като позицията на държавните институции по- скоро е, че собствеността на "Дунарит" ще се реши някъде си, от някого си... от синдиците на КТБ. За мен цялата тази бъркотия е в резултат на случилото се с Корпоративна и търговска банка. Активите, които бяха свързани с банката, бяха сериозни и всеки непредубеден ще види, че банката няма как да е фалирала. ..

- Не е ли вече абсурд на абсурдите фактът, че вече фирмата  Воафор, от името на която се водеха дела срещу Дунарит, е заличена от преди 2 години, а делата продължават?

- Офшорната фирма Виафот лимитед, се оказва, че е изчезнала от регистрите ноември 2017 г., т.е. два месеца, след като си получиха парите, които ние платихме на ДКК...

- И в момента продължават дела от името на несъществуваща вече фирма?

- Според устава на Веафот България, дъщерното дружество, не може да предприеме никакви правни действия в рамките на правната уредба на България. Фирмата майка я няма и не би трябвало дъщерната фирма да има каквито и да било претенции за каквото и да било. Сезирахме прокуратурата, но тя "не констатира нарушение" на Закона. В момента няма ответник, но има дела.... За мен е абсурдно, но се оказва, че българското правосъдие няма процедура, по която това дело да бъде прекратено. 

- Да се върнем на територията на завода. "Дунарит" е едно от предприятията в Русе, което има силна социална програма. Как оценявате нещата в момента и от позицията на ръководител, администратор, след като преди това сте били синдикалист?

- Поддржа се, дори и се засили. За Никулден колегите получиха  истински шаран, отгледан в Самоков специално за Дунарит в течаща вода- нещо, което не се беше случвало досега.

   Като стана въпрос за моята поява на директорския пост- тази седмица стават три години, 10 май 2018 г, ако не ме лъже паметта.  Като се има предвид, че през 2020 г. пандемията и произхождащите от нея проблеми ги имаше, съществуваше и изкушението да бъдат намалени някои от разходите, но ние задраскахме тая възможност още в първия момент. Както преките, така и социалните разходи бяха запазени без промяна.

  Да не говорим, че доста фирми посегната и на персонала си. Приемам твърдението, че за предлочитане е да се откажеш от клиент, отколкото от работник или служител.

   Дунарит днес е това, което е, благодарение не на един човек, бил той Кръстев, Петров или някой друг. Заслугата е на всички хора, които сутрин влизаме през портала, гоним някакви задачи, решаваме проблеми, произвеждаме някаква стока, която продаваме....

-  Да не пропуснем и развойната дейност в "Дунарит". Тя също е от особено значение за това му успешно състояние и в този момент.

- Произвеждаш нещо, успял си да създадеш продукция. Но дори да е най-търсената, най-добрата в момента, между най-добрите се нареждаш... Ако в този момент решиш, че си стигнал върха, и  спреш, означава, че скоро вече ще си извън борда на своя бизнес.

  Ние сме обречени като всеки производител да изпълняваме желанията на нашите клиенти и да предложим продукция, която следва световните технологии и тенденции.

- Да, вие реализирахте наскоро изделие, по което работихте 14 години... Явно хубавите неща не стават бързо?

- Да, изделието се изплати. Правихме го след участие в обявен търг при сериозна международна конкуренция. Времето ни позволи да бъдем сигурни, че покриваме изискванията на клиента  и  да му покажем, че изборът му е правилен.

   По принцип нашите клиенти са правителства, министерствата на отбраната на съответната държава. Има и по-труден начин, но не го изполдваме.

- Колко е средната заплата в "Дунарит" в момента?

- Тя е 1356 лева- средна брутна заплата за 2020 г., в която влизат и ваучерите

- Добре, върху какво работят в момента мозъците на "Дунарит"?

- Всяка година се стараем да пускаме по едно ново изделие. Тази година ще е годината на реактивната артилерия.  До края на годината „Дунарит” ще произвежда реактивен снаряд за система за залпов огън.

  Сериозно работим и с наши партньори и разработваме  реактивни снаряди  ПТУРС /противотанков управляем реактивен снаряд/.

  Реално през годината се работят между 10 и 20 изделия, които са на различен етап.   /следва/

 

 

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha