Румен Радев подписва указа за служебно правителство

Румен Радев подписва указа за служебно правителство
Публикация   08:00     11 Май, 2021 /     akcent.bg   /     652

Янаки Стоилов става правосъден министър

   Очаква се президентът Румен Радев да подпише указ за назначаване на служебно правителство, след като 45-ото Народно събрание не успя да излъчи редовен кабинет.

   Вероятно Стефан Янев, секретар по сигурност и отбрана на президента, ще оглави служебния кабинет. Янев беше вицепремиер и министър на отбраната и в служебно правителство на Огнян Герджиков, назначено от Радев през януари 2017 година.

   Държавният глава бе посочил 11 май като най-ранна възможна дата за указ за служебно правителство и каза, че съставът му ще бъде балансиран:

   „Служебното правителство има много малък времеви мандат, очакванията към него са огромни, отговорностите са големи, и то е въпрос на баланс, да се намери най-добрият екип, който да съчетае по оптимален начин, така че да изпълни тая трудна задача“.

   Това ще бъде 6-ият служебен кабинет в най-новата ни история и втори за президентския мандат на Радев.

    Правосъден  министър много вероятно е да бъде Янаки Стоилов, за когото БСП е дала съгласие да влезе в служебния кабинет.

   Служебен министър на отбраната най-вероятно ще бъде Николай Цонев, който бе военен министър в тройната коалиция от квотата на НДСВ.

   Цонев бе жертва на един от най-крупните удари на прокуратурата по време на управлението на ГЕРБ. Той бе арестуван на 1 април 2010 г. във ВМА от полицаи под ръководството на тогавашния зам. градски прокурор Роман Василев. Тогава Цонев бе проснат на колене на пода, а Василев му каза, че е "абсолютен престъпник".

   Впоследствие Цонев осъди прокуратурата за ареста и бе оправдан.

   Преди няколко години той оглави партията си "Нова алтернатива", която остана незабележима на политическия пейзаж. Нейни активисти обаче помагаха неофициално на Слави Трифонов и сценаристите му да съберат подписи за референдума, проведен през 2016 г., а през 2018 г. Цонев се включи в онлайн кампанията, предшестваща учредяването на партията на Трифонов "Няма такава държава" (впоследствие преименувана на "Има такъв народ"). Това сътрудничество обаче никога не бе официално декларирано и към момента не е известно дали и доколко близки са двамата политици.

  Другият силов министър вероятно ще бъде Бойко Рашков, чието име се спрягаше и за премиер, но сега се очаква да оглави МВР.

   Рашков е един от малкото хора в системата, който си позволява остри критики към главния прокурор Иван Гешев. Той е бивш директор на Националната следствена служба и бивш председател на Националното бюро за контрол на СРС.

   В това си качество той влезе в челен сблъсък с бившия шеф на държавното обвинение Сотир Цацаров, който практически блокира контрола над СРС-та, а парламентът направи така, че да превърне институцията, контролираща подслушването, във фасаден орган, отстранявайки всички  неудобни нейни членове начело с Бойко Рашков.

   Почти сигурно е, че за правосъден министър в служебното правителство ще бъде назначена съветничката на президента по правните въпроси Иванка Иванова.

   Тя е бивш директор на правната програма на "Отворено общество" и е сред експертите, които през годините последователно са настоявали за радикална реформа на съдебната система.

   Здравен министър вероятно ще бъде бившият шеф на Здравната каса Дечо Дечев, който влезе в конфликт с управлението на ГЕРБ заради лобистка законова поправка, довела до ощетяване на касата;За поста се спряга и името на Стойчо Кацаров, който е бивш зам.-министър на здравеопазването в правителството на Иван Костов.

    Очаква се ключовият пост начело на финансовото министерство да бъде поверен на Асен Василев, който бе министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г., назначено от тогавашния президент Росен Плевнелиев.

   Според източници на Mediapool президентът Радев е поканил за външен министър дипломат от кариерата, който в момента е посланик и трябва да се завърне в България, за да заеме поста.

   Земеделски министър ще е проф. Христо Бозуков. Той заемаше съшия пост в служебното правителство на Огнян Герджиков.

   За социален министър се спряга името на Гълъб Донев, който заемаше поста и в кабинета на Герджиков. А за министър на туризма доц. Стела Балтова.

   С друг указ държавният глава ще разпусне 45-ото Народно събрание и ще насрочи парламентарни избори. Президентът на няколко път заяви, че предсрочният вот ще бъде на 11 юли. 

Тагове : Радев , кабинет ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha