Жан Виденов: В България сега свършва перестройката, създаваме нова партия

Жан Виденов: В България сега свършва перестройката, създаваме нова партия
Публикация   18:28     10 Май, 2021 /     akcent.bg   /     527

  Нова партията, която ще участва в предстоящите парламентарни избори, обяви бившият премиер и лидер на БСП Жан Виденов. Формацията ще се нарича "Лявата алтернатива", но тъй като няма време да бъде създадена, ще участва в изборите с други партии, сред които и Съюз на комунистите в България. Коалицията вероятно ще се нарича "За чиста и свята Република".

   Жан Виденов не участва в политиката от 1997 г., когато бе свален от власт от масови протести, а преподава в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив, където е доцент и доктор в икономика и философия.

   Партията той обяви в публикувано днес интервю за "ПловдивПрес", в което казва, че инициатор е Иван Атанасов, а той е сред най-активните членове на инициативния комитет и негов организационен секретар и експерт по международните въпроси. Предстои да бъде избрано ръководство на "Лявата алтернатива", което вероятно ще се случи след изборите.

  Според Жан Виденов перестройката е виновна за политическата криза в страната. "Тя съсипа и приятелските народи на Съветския съюз. Всички ги познавам и ги обичам, аз съм част от тази култура и се гордея с това. От тази велика дипломатическа школа съм и се гордея с това. В момента в България свършва перестройката. В Русия свърши доста по-рано, други страни загинаха, защото не можаха да излязат от нея. В България свършва в момента", смята бившият премиер. Той смята, че предстоят огромни предизвикателства, с които трябва да се борим, "ако не в парламента, на улицата".

   По думите на Виденов БСП няма бъдеще. "Аз напуснах партията още през 2000 година. Това беше очевидно още тогава, оставиха я да деградира като отпаден продукт на Генералското движение. След толкова много години всички виждат резултата и всеки си прави оценката. Предполагам, че е една и съща. Даже и да питате Корнелия Нинова. Там бъдеще няма", смята бившият лидер.

   Пред в. "24 часа" председателят на социалистическа партия "Български път" Ангел Димов обяви, че Жан Виденов ще е водач на листа в Пловдив-област.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha