Харалан Александров: Изчегъртването на ГЕРБ може да доведе до разклащането на цялостната политическа конструкция

Харалан Александров: Изчегъртването на ГЕРБ може да доведе до разклащането на цялостната политическа конструкция
Публикация   18:58     09 Май, 2021 /     akcent.bg   /     460

   Игра на тронове – забавна, драматична и динамична история. Така образно описа ситуацията в страната социалният антрополог Харалан Александров.

   Всеки факт от реалността търпи различни интерпретации. Ще продължи културата на свади и кавги. Но има опасност те да се пренесат и в обществото. Хората са в ролята на зрители и сиирджии. Но дистанцирането на публиката от политическата класа става все по-сериозна. Добрата новина е, че Бълария може да се позволи да си поиграе още малко… Спокойни са хората, тревожни са елитите. Икономиката е в сравнително добро състояние, макроикономическата рамка е стабилна и излизаме от пандемичната криза. Тоест, ситуацията не е толкова тревожна, затова можем да си позволим още малко веселие, коментира анализаторът. 

   По думите на Александров обаче изчегъртването на ГЕРБ може да доведе до разклащането на цялостната конструкция. Шансовете на ГЕРБ е да правят грешка. Много е важно дали сега ще се вървим към нормализиране или ще продължи противопоставянето …ИТН обещаваха край на ерата на Борисов, но това което виждаме е единствено край на хегемонията на Борисов. И сега е моментът кой ще бъде на неговото място –новата звезда казва - дайте ми властта, и ще видите…Ще продължи ли дневният ред на управлението, или дневния ред на битката, е проблемът, пред който е изправена страната. 

   Александров смята, че е здравословно ГЕРБ да постои в опозиция – полезно е и за тях, и за обществото. Опасно ще стане, ако се стигне у нас до една сериозна инфлация и хората започнат да се чувстват обеднели…Ако няма внос на нестабилност, няма нищо опасно. Но ако имаме икономически натиск, тогава вече нещата ще бъдат драматични, смята социалният антрополог.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha