Петък, 20 Септември 2024

Църквата отбелязва днес Томина неделя

Църквата отбелязва днес Томина неделя

               Какво е Томина неделя?

    Томина неделя е първата неделя след Великден, наричана още Светла или Празна неделя. Седмицата след Великден е “празна”, защото през седемте дни не трябва да се работи. С нея завършват Великденските празници. Неделята е Томина по името на Свети Тома с прозвище Неверни – един от дванайсетте ученици на Христос. Според преданието апостол Тома приличал на външен вид на Иисус Христос.

   Една седмица след Възкресението Църквата възпоменава появяването на Господ сред Своите ученици. Сред тях не е бил само апостол Тома. Когато научава от другите апостоли за Възкресението на Иисус, той с недоумение от радост и възторг казва: “Ако не видя на ръцете Му белега от гвоздеите и не туря пръста си в раните от гвоздеите и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам.” Иконите са изрисувани с доказателството, което Христос дава на своя ученик. Апостол Тома поставя ръка в ребрата Му, и върху ръцете Му и възкликва: “Господ мой и Бог мой!”. Иисус Христос е облажил всички, които не са видели, а са повярвали с думите: “Блажени, които не са видели и са повярвали.” Две са имената на апостола – еврейското – Тома и гръцкото Дидим и означават – Близнак. Два пъти се споменава името на апостол Тома. Когато Христос казва на Своите ученици, че ще се върне в Йерусалим, за да възкреси Своя приятел Лазар, само апостол Тома е готов да тръгне и да умре с него. И по-късно, според преданието, апостолът проповяда Христовата вяра в Сирия, Персия и Индия. Там в една планинска пещера се смята, че е гроба на апостол Тома.

            Какво се прави на Томина неделя?

   На Томина неделя не се работи на полето и не се започва тежка работа. На този ден се боядисват яйца за втори път и се раздават за душите на починалите. Денят се нарича още Великден на умрелите.

     Имен ден имат Тома, Томислав, Томислава.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha