Неделя, 3 Декември 2023

Здравната дисциплина в България не е на нужното ниво

Здравната дисциплина  в България не е на нужното ниво
Публикация   20:56     08 Май, 2021 /     akcent.bg   /     349
   На 8 май отбелязваме Световния ден за борба с рака на яйчника. По този повод, днес ви срещаме с д-р Евгений Назъров – акушер – гинеколог към Комплексния онкологичен център в Русе. 
 
 Д-р Назъров, пренебрегва ли българската жена гинекологичното си здраве? 
 
   В известна степен твърдението е вярно. Факт е, че се откриват малък процент предракови заболявания защото няма изявени клинични симптоми и не всички жени ходят на редовни профилактични прегледи. Здравната дисциплина в България не е на необходимото ниво. В България с по-голяма охота се заделят време и средства за обслужване на личния автомобил, отколкото да се отиде на регулярен профилактичен преглед. 
 
 Кои са най-ясните симптоми, които показват, че имаме сериозен гинекологичен проблем?
 
 При рак на маточната шийка, в зависимост от стадия, основни симптоми са: кървене при полов акт, кървене извън менструален период, кървене след менопауза. Други симптоми са болките в таза, болки при полов акт и наличие на бъбречна недостатъчност при напреднал стадий на онкологичното заболяване. При рака на маточно тяло основен ранен симптом е гениталното кървене. Проявява се като прекомерно кръвотечение от влагалището по време на менструацията или извън нея. Отново може да има болки ниско в корема и течение с неприятна миризма, която се дължи на некротични промени като следствие от тумора. При рака на яйчника е характерно, че много от симптомите имитират други заболявания. Голям процент от злокачествените новообразувания на яйчника се откриват в напреднал стадий. Някои от симптомите са: тежест и течност в корема, гадене, повръщане, обща умора, отслабване на крайниците и увеличаване на обиколката на талията.
 
 Кои са най-често срещаните онкогинекологични заболявания? 
 
 В КОЦ Русе се водят на регистрация пациенти с онкологични заболявания от Русенска, Разградска и Силистренска област. С рак на маточната шийка има регистрирани 1323 пациентки. С рак на матката са 1326, а с рак на яйчника - 502 пациентки. 
 
 Как помагат профилактичните прегледи в борбата с онкозаболяванията? 
 
 При профилактичен преглед могат да се открият безсимптомни и предракови и начални ракови заболявания. Това означава по-кратко и по-успешно лечение. За по-напредналите онкологични заболявания лечението е винаги по-продължително с променлив успех.
 
 Колко често трябва да се правят гинекологични прегледи според възрастта на жената?
 
 Поне веднъж годишно трябва да се направи гинекологичен преглед с взимане и изследване на цитонамазка. При показания се извършват и други изследвания. 
 
     В заключение искам да отбележа, че в КОЦ Русе са регистрирани около 22 000 онкологични пациенти. Поради епидемичната обстановка много от тях пропускат периодичните си диспансерни прегледи с придружаващите ги лабораторни и образни изследвания. Работейки и в КОВИД структурата на КОЦ Русе, твърдя, че ситуацията е вече доста по-оптимистична в сравнение с ноември, декември 2020 година и април 2021 година. Затова апелирам към всички пациенти, пропуснали прегледите си, да дойдат при нас, за да можем с колегите да се погрижим навреме за тях.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha