SKODA ENYAQ – на електрическия фронт започва да става горещо

SKODA ENYAQ – на електрическия фронт започва да става горещо
Публикация   07 Май, 2021   /      Ина Георгиева   /     582

И Skoda влезе в електрическата надпревара и то с много силна заявка, която за момента, поне за мен, може да се окаже едно от най-добрите предложения в сегмента на нулевите вредни емисии. Въпреки, че през 2019 г. чешкия производител излезе с електрическо предложение в лицето на познатия градския мъник CITYGOe iV, то сега пазарът атакува изцяло нов, напълно електрически модел в сегмента на големите SUV, който обещава, че може да измине до 520 км. Дали наистина е така?

В един от слънчевите пролетни дни на април, при перфектни външни условия (16 градуса) имаме възможност да сме сред първите, които тестват в реални условия новия модел. Маршрутът ни за деня е почти 160 км, като имаме ок. 75 км от София по магистрала „Струма“ до Дупница, след това по красивия път към Самоков и през Белчин баня и изпълнения със завои път на Плана планина (през селата Железница и Бистрица) отново в София. Но преди да потеглим, нека хвърлим едно външно око към модела.

ENYAQ iV е първият член на семейството на ŠKODA, създаден специално за епохата на електрическата мобилност и е базиран на модулната платформа за електрически автомобили MEB на Volkswagen Group. Верни на създадената вече традиция за имената на новите модели, чехите наричат модела Enyaq, което е комбинация от ирландското име Enya (Източник на живот) и буквата q, която присъства при другите конвенционални SUV модели на Skoda - Kamiq, Karoq и Kodiaq.

   Въпреки че електрическият автомобил всъщност не се нуждае от радиаторна решетка, този специален елемент, който придава на автомобилите ŠKODA много типично излъчване, играе ролята на дизайнерски аксесоар. И за да може съвсем да изпълни тази функция, като опция радиаторната решетка се предлага със 130 LED светодиода, които оформят лента, свързваща предните фарове, и също така осветяват вертикалните ребра, разположени зад прозрачен панел. Т.нар. Crystal Face се включва, заедно с фаровете и осветява заедно с късите светлини.  

                     Нова концепция на предлагане

   ENYAQ създава нова концепция на предлагането, като замества познатите досега нива Activ, Ambition, Style. Всичко е сведено до 6 стъпки свързани с капацитета на батерията, интериора, екстериора, пакети оборудване, самостоятелни опции и сервизни пакети.

   Трите нива по отношение на капацитета формират съответно 55, 62 и 82 кВтч. На тази основа се определят и версиите на модела – 50, 60, 80. Съответно нетните са 52, 58 и 77 кВтч, максималната мощност е съответно 109, 132 и 150 кВт.

6 избора на дизайн

   Още с първото влизане в купето оставаме силно впечатлени от голямото пространство – веднага правим асоциация с Kodiaq. В допълнение имаме панорамен покрив, който отваряме и става още по-светло и просторно – като в дневна стая сме. Тук добавям големият 585 литра багажник – чехите не изневеряват на умението да създават големи пространства.

   И в интериора традиционните нива на оборудване са заменени с 6 избора на дизайн – studio, loft, lodge, lounge, suite, ecosuite. Специфичните дизайнерски елементи на всяка селекция са навсякъде в интериора: седалки, арматурно табло, подлакътници, централна конзола, панели на вратите, декоративни лайстни, осветление и стелки за пода.

    Буквално очите ми остават в най-високата, изтънчената селекция ecoSuite. Облицована е с уникална обработена с маслинов екстракт кожа в цвят Cognac с контрастни детайли в Stone-Beige. Вместо химикали, в процеса на обработка е използван екстракт от маслинови листа, за да се направи производството по-екологично.

Концепцията на арматурното табло е изцяло нова. Всичко е много изчистено, ефирно. Впечатлявам се от огромния 13’ таблет в центъра с изключителна разделителна способност и невероятно ярки картини (само за версията 50 се предлага 10’ дисплей). Инфотеймънт система дава толкова много възможности, че заслужава отделно разузнаване и отделен разказ, но всичко, което ни беше нужно при едно първо пътуване беше много леснодостъпно. За водача има 5,3’дигитален кокпит, както и хедъп дисплей, който като опция има и добавена реалност за навигацията.

                  Ами, да потегляме!

   Най-сетне е време да тръгваме. Нашият автомобил е 80, 204 к.с. и е съвсем нов, има около 300 изминати км. Батерията е заредена 100% и ни показва 400 км. рейндж. Тръгваме по магистралата. И двамата с колегата ми имаме опит с автомобили почти 20 години – карали сме вече няколкостотин и сме изминали може би и почти милион километра. Винаги с внимание пристъпваме към един напълно нов и непознат модел, а в случая и електрически. Караме с около 120 – 125 км/ч., скорост, която е много разумна за електромобил. Колата може и повече – до 160, но със сигурност тогава ще „изяде“ много бързо наличните електрически километри. Отлично стои на пътя, батерията е ниско в пода и това дава допълнителна стабилност.

   След това пътуваме по добре асфалтирания път между Дупница и Самоков, където има малко проходче със завои. На две места изпреварвам камиони и ENYAQ ми дава типичната за електрически автомобил бърза и мощна реакция, въпреки, че  спринтът от място до 100 км/ч отнема 8,7 секунди. На обяд имаме спирка за снимки и след това продължаваме към София, но през Плана планина. Изобщо не мислим за икономичност, защото виждаме, че имаме налични 73% от батерията, когато тръгваме. Въпреки, че нямахме нужда, климатикът си работеше през цялото време на 21 градуса (просто го бяхме забравили).

   Когато пристигаме в центъра на Шкода в столичния квартал Надежда, бързаме да погледнем към цифрите. Ами много добре бих казала. При целия смесен цикъл и изминати почти 160 км имаме 63% батерия и около 270 км. Със сигурност, ако движим само в града, с тази батерия могат да се изминат 520 км, както дава производителя.

             Зареждане

   Зареждането на ENYAQ става по няколко начина. Чрез кабел, който се предлага като стандарт, автомобилът може да зарежда с мощност до 11 kW в час на публичните AC станции за зареждане. Универсалното AC решение за зареждане се предлага с iV универсално зарядно, което служи като мобилна wallbox за зареждане и позволява зареждане с мощност до 11 kW от всеки контакт, навсякъде. На DC станциите за зареждане с висока мощност, може да се зарежда с мощност до 50 kW като стандарт. Опционалното DC Супер бързо зареждане предоставя до 100/125 kW (според модела на батерията). Гаранцията на батерията е 8 години или 160 хил. км.

Цени

Цените на Enyaq iV 50 (55 kWh 109 kW / 148 к.с.) започват от  68 580

Enyaq iV 60 (62 kWh 132 kW / 180 к.с.) от 75 980

Enyaq iV 80 (82 kWh 150 kW / 204 к.с.) от 88 660

 

Тагове : SKODA ENYAQ ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha