Понеделник, 29 Април 2024

Колко струва един машинен глас на изборите? И защо?

Колко струва един машинен глас на изборите? И защо?
Публикация   08:29     05 Май, 2021 /     Стоил Стоилов   /     504

   Медицински хеликоптери в България няма. Има в Русия, има в Румъния…

   Затова пък в България ще има машини за гласуване. Народът няма търпение да гласува с машини. Това избирателите от Горно и Долно Уйно, Капитановци, Кутово, Торба лъжи и др. подобни места, са петимни да гласуват с тъч-скрийн. Там изобщо не приемат хартията и химикалката за вариант в 21 век. Искат само машини.

   Затова БСП поиска да се похарчат едни 36 милиона без ДДС за машини за гласуване.

   Та така – когато се гласуваше с 500 машини, цената на наема беше 1860 лева с ДДС на машина. Цената на един глас тогава излезе около 17 лева средно за страната, но на места достигна много повече, с пъти, щото машинните гласове бяха малко. От фирмата се кълняха, че ако се наемат повече машини, цената ще падне.

 

   Когато се гласуваше с 3000 наети машини (евроизбори 2019), наемът не само, че не падна, ами стана кръгло 3000 лева на машина. Средната цена на един машинен глас стана 60 лева. Но, да се отбележи – в 296 секции с машини имаше под 10 гласа. Значи там цената е била минимум 300 лева, а може да е била и над 1000 лева, ако е имало 2 гласа да речем.
А в други 140 секции с машини имаше по 0 (нула) гласа. Значи там един глас е бил 3000 лева, ама го е нямало. Тъпотия ли е – хем няма глас – хем сме дали 3000 лева!

Сега ни се предлага купуване на машини за по 4500 лева едната с ДДС. Това са 43,2 млн. лева за 9600 машини. А правителството е заложило в проектобюджета за следващата година общо 155 млн. лева за машинно гласуване. 50 млн. от тях ще дадат авансово на ЦИК.

   Сега, по закон тези машини ще се сложат само в секции с над 300 избиратели по списък. През 2017 г. на парламентарните избори активността е била 54%. Значи в тези секции от над 300 избиратели вероятно ще гласуват средно по 160 души в секция, колкото са гласували на предишните парламентарни избори. И то с хартия и на машина.

   Сега внимание – на евроизборите в секциите, където е имало машини, са ги използвали средно 27,7% от избирателите, които изобщо са гласували. Да смятаме. От 300 избиратели по списък в секция ще гласуват средно по 160, там сега ще има машини, и от тях ако пуснат машинен глас само 27,7% като на онези избори, това означава по 44 машинни гласа на секция. По 44 машинни гласа средно.

   Хващам се на бас, че пак ще има секции с под 10 машинни гласа, с 0 машинни гласа. И пак Сърница ше е шампион с над 300 машинни гласа в една секция. Могат и до 400 да го докарат, ако пуснат пак кръжока „сръчни ръце“.

Разбира се, няма да е коректно да кажем, че всеки глас ще има проектна цена 102 лева. Това е само за секциите от по 300 души. Цената ще зависи от това на колко избора ще се ползват машините и от това какви ще са разходите за складиране, охрана, техн. обсужване, пренастройка, покриване на кражби, повреди и др. Но засега това са числата на база минал опит.

   Разбира се, колкото по-голяма е секцията, толкова по-ниска ще е цената на един машинен глас. Но тъй като не може да се определи средната големина на една секция, засега е трудно да се прогнозира с по-голяма точност цената на един глас средно за страната. А при харченето на милионите, анализът на числата или го няма, или ЦИК го държи в дълбока тайна.

 

   Има , обаче, още една опасност – като анализираме какво е станало с машинното гласуване (резултати, слабости, грешки, издръжка и др.) след изборите през март, може и да се откажем от него. Тогава наистина 102 лева на глас в секция с 300 избиратели ще си остане проектна цена. И никак не е сигурно, че тя няма да е още по-голяма.

   Нека сметнем дали тези 36 милиона без ДДС нямаше да са по-полезни в медицината за линейки, тестове, медицински хеликоптери и др, нужни неща. Или пък за лаптопи, десктопи и друго необходимо за образованието в момента.

    Или пък що да не купим нови коли на новите депутати, че да не се друсат на старите като минават по 2 милиона километра на година след като изберем. Да не ги бият де, ако се возят на автобус, на влак или със собствените си коли.

   Пари наистина има – с два поредни бюджета с над 5% дефицит на всеки от тях поотделно. Мисля, че трябва да започнем да мислим не как да си купим и едното и другото, а да се опитаме да мислим кое ни е по-необходимо на принципа или едното, или другото.

    А колко беше един кубик дърва по трънско? Цената на машинните гласове може да се измери в кубици дърва. Ама при 102 лева на глас, то може да се мери и в 1 час платена любов…

    Източник: e-vestnik.bg  16 ноември 2020



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha