Парламентът премахна ограниченията за гласуване в чужбина

Парламентът премахна ограниченията за гласуване в чужбина
Публикация   15:30     29 Апр, 2021 /     akcent.bg   /     470

   Народното събрание отмени ограничението в Изборния кодекс, което забраняваше откриването на повече от 35 избирателни секции в държави извън Европейския съюз.

   Новото положение ще позволява в държави като Великобритания, САЩ, Канада и Турция да се разкриват повече пунктове за гласуване. С тях ще бъдат премахнати дългите опашки и чакането с часове, на което бяха подлагани българите зад граница, които искат да гласуват на национални избори.

   Срещу идеята се обявиха ГЕРБ и БСП. Въпреки че двете парламентарни групи бяха против отпадане на ограничението, техните гласове бяха 107, а осем народни представители от ГЕРБ се въздържаха. В подкрепа на новото положение гласуваха "Има такъв народ", ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън". Те събраха 117 гласа "за". Така само с два гласа текстът, който отмени ограничението, беше приет.

   Според новоприетите разпоредби в чужбина секции ще се образуват в посолствата и консулствата, както и на места, където са подадени поне 40 заявления за гласуване, както и където в последните пет години е имало поне една секция със сто избиратели.

   По този начин бяха облекчени и изискванията за разкриване на нови секции. Досега това ставаше с минимум 60 заявления.

   След гласуването в пленарната зала се чуха викове „Браво!“. Веднага след изборите на 4 април „Демократична България“, „Изправи се! Мутри, вън!“ и „Има такъв народ“ обявиха, че сред основните им приоритети ще бъде облекчаването на гласуването на българите зад граница.

   Ограничението за гласуване в страните извън Европейския съюз беше наложено с гласовете на ГЕРБ и „Патриотичния форнт“ в мандата на 43-то Народно събрание. Идеята беше предложена от Валери Симеонов (НФСБ), а впоследствие възприета и от партията на Бойко Борисов. Тогава коалиционен партньор на ГЕРБ беше Реформаторският блок, но депутатите от коалицията бяха против.

На парламентарните избори на 4 април гласуването зад граница достигна рекордни стойности. Опашките, на които се редяха гласопдоавателите в някои държави, отнемаха цял ден.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha