Собственици на свинекомплекси в Русенско с благодарност към БАБХ за експедитивните действия и възможността за износ на месо зад граница

Собственици на свинекомплекси в Русенско с благодарност към БАБХ за експедитивните действия и възможността за износ на месо зад граница
Публикация   14:53     29 Апр, 2021 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     760

  България има потенциал и възможност отново да се превърне в основен производител и износител на свинско месо. Това заяви изп. директор на Свинекомплекс Голямо Враново Вихрен Димитров, след като отпаднаха ограниченията за износ за Русенския регион, където се отглеждат около 100 000 прасета.

  В България до 1989 година са се отглеждали 300 000 свине майки, а в края на 2020 година те са 60 000. Има потенциал, особено след като Германия намалява поголовието, страната ни да се превърне в нетен износител.

     Разхлабването на ограниченията за производителите в страната е второ в рамките на месец. През март т.г. ЕК понижи рестрикциите в пет области (Разград, Добрич, Кърджали, Благоевград, област София) и община Аксаково в област Варна. На втори етап облекчението влиза в сила за общините Силистра и Стоилово (област Силистра); общините Сливо поле, Бяла, Русе, Ветово, Иваново, Борово и Ценово (област Русе); община Свищов (област Велико Търново), общините Плевен и Левски (област Плевен); общините Попово и Търговище (област Търговище); Шумен, Каспичан и Никола Козлево (област Шумен); община Сливен (област Сливен); община Видин (област Видин) и община Вълчи дол в област Варна.

  До това благоприятно за производителите решение на ЕС се е стигнало благодарение на активната намеса и работа на БАБХ в лицето на директорът и проф. Паскал Желязков, доц. Цвятко Александров, на първия секретар на представителството на България в ЕС д-р Александра Митева, на които собствениците на свинекомплекси в Русенско благодарят лично.

  Благодарности Вихрен Димитров от прави за адекватната реакция и от свое име на д-р Георги Дяков, д-р Николай Ненов и д-р Лазарова.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha