Вторник, 30 Април 2024

Тенденцията за намаление на преките чуждестранни инвестиции се запазва

Публикация   19:46     19 Апр, 2012 /     kapital.bg   /     355

Външните дефицити на страната се увеличават

    По-слабите постъпления от износ и продължаващият спад на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) са причината дефицитът по текущата и по финансовата сметка на платежния баланс да се увеличава. Това показват данните на БНБ за първите два месеца на годината.

          Намаляващ износ

   Основен фактор за увеличения дефицит по текущата сметка е по-големият търговски дефицит. За януари–февруари той е 466.6 млн. евро, или 1.2% от БВП, при дефицит от 56.1 млн. евро, или 0.1% от БВП, за същия период на 2011 г.

   През февруари износът се свива с около 2% на годишна база, което е втори спад (след януарския от 10%) от над две година насам. Причините за това са забавянето на чуждите икономики и тежките зимни условия през тези месеци.

   Отделно от това за влошаването на текущата сметка този път допринася и секторът на услугите и ако всичко това се превърне в тенденция, българската икономика ще трябва да търси друг двигател на растежа. Така само за февруари дефицитът по текущата сметка, достига 233.3 млн. евро при 78.3 млн. евро излишък за същия месец на миналата година.

   Големият дефицит по финансовата сметка

   Намаляващите ПЧИ са главната причина за това финансовата сметка на платежния баланс да постигне дефицит от 652 млн. евро за първите два месеца на 2012 г., което е 64% повече от дефицита за януари-февруари 2011 г.

Големият минус във финансовата сметка е проблем, защото не може да компенсира този по текущата. Дефицитът по финансовата сметка показва с колко изтичането на капитали от България превишава притока им, като освен преките чуждестранни инвестиции включва още кредитните взаимоотношения на финансовите институции с техните централи зад граница и други кредитори, депозитите на чуждестранни лица у нас и средствата, които българският бизнес изнася в чужбина под формата на инвестиции или задгранични депозити.

Тенденцията банките и големите компании да продължават да връщат задълженията, трупани преди кризата (основно към своите майки), вместо да инвестират в нови производства и работни места, продължава.

Освен финансовата и текущата сметка салдото на платежния баланс се формира още и от капиталовата сметка, която има най-малко влияние. Тя е с излишък от 7.4 млн. евро за двата месеца от началото на годината, при условие че за януари бе на нула. Капиталовата сметка обхваща паричните потоци от външната търговия и сектора на услугите.

        Преките инвестиции

   Запазва се тенденцията преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България да намаляват, като по предварителни данни те са 84.6 млн. евро (0.2% от БВП) за януари–февруари тази година спрямо при 333.2 млн. евро (0.9% от БВП) за януари–февруари 2011 г.

   Само за февруари чужди компании са вложили в България 29.9 млн. евро, или пет пъти по-малко от същия месец на миналата година, когато са били 147.1 млн. евро по ревизирани данни. По-неприятното е, че ПЧИ очевидно намаляват именно в секторите, които осигуряват устойчиво развитие на икономиката – промишленост, енергетика и услуги.

   В същото време има ръст на постъпленията от чуждестранни лица в недвижими имоти, които за първите два месеца на годината са 32.7 млн. евро при 16.9 млн. спрямо година по-рано, което е над една трета от всички ПЧИ за периода.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha