Вихрен Димитров: България от нетен вносител, скоро може да се превърне в нетен износител на свинско месо

Вихрен Димитров: България от нетен вносител, скоро може да се превърне в нетен износител на свинско месо
Публикация   17:16     25 Апр, 2021 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     961

България вече може да се превърне от нетен вносител в нетен износител на свинско месо. Това заяви пред Акцент.БГ изп. директор на Свинекомплекс Голямо Враново Вихрен Димитров. Поводът бе решението на   Европейската комисия (ЕК) да облекчи ограниченията при производството и търговията на свине и свинско месо от 20 общини в 9 области в България, в които са разположени едни от най-големите свинеферми в държавата.

  Тази възможност Димитров вижда в намаляването на производството на свине в Северна Европа и България да запълни очертаващата се ниша. Това важи най-вече за Германия и Белгия, посочи Димитров.

  Около 12 млн. свине- майки са загубили Китай и при адекватна държавна политика българско свинско може да се озове на необятния пазар на Изток.

  В момента изкупните цени на родното производство са под натиска на европейските цени, които не удовлетворяват напълно родните свиневъди, заяви изп. директор на Свинекомплекс Голямо Враново. Килограм трупно месо се търгува на едно по 3.90- 4.40 лева с ДДС, като втората цифра би удовлетворила положения труд.

   От началото на пандемията за година и половина фуражите също са поскъпнали значително- в момента пшеницата се харчи по 380 лв/т и около 400 лв/т за царевица, докато преди са се продавали и двата фуража по 250 лв./т., допълни Димитров.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha