Понеделник, 13 Май 2024

Без карантина за ваксинирани и преболедували от 1 май

Без карантина за ваксинирани и преболедували от 1 май
Публикация   07:42     24 Апр, 2021 /     akcent.bg   /     511

   От началото на май пристигащите в България ще могат да се освободят от задължителната карантина, ако са ваксинирани - с две дози за ваксините на "Пфайзер"/"БиоНТех", "Модерна", "Астра Зенека" и с една за ваксината на "Янсен" - и представят официално удостоверение за това. Окончателната разпоредба все още не е публикувана, но според заявката на здравния министър, ще се изисква ваксинацията да е завършена поне две седмици преди пристигането в България, защото се смята, че тогава човешкият организъм е изградил защита.

   Карантината ще се отменя и за преболедували SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на болестта COVID-19), ако покажат положителен резултат от PCR или антигенен тест за коронавирус. Тестът трябва да е направен не по-рано от 14 дни преди пътуването (толкова продължава лечението при случаите без усложнения) и не по-късно от шест месеца преди пристигането в страната. Аргумент за ограничението от шест месеца след заразяване е, че не е известна трайността на имунитета от преболедуване.

   Карантината ще може от 1 май да се отменя и с отрицателен резултат от определени видове антигенни тестове. Досега възможността бе да се предоставя само негативен резултат от изследване по PCR метода, смятан за златен стандарт и най-достоверен.

   Тези три условия за отмяна на карантината при влизане в България, съобщиха министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг. Като причина за решението бе посочено началото на туристическия сезон от 1 май.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha