Понеделник, 14 Октомври 2024

Мораториум за действия на кабинета и коалиция "Гешев"

Мораториум за действия на кабинета и коалиция
Публикация   23 Апр, 2021   /     akcent.bg   /     232

ГЕРБ ще сезира Конституционния съд за мораториума върху действията на кабинета

   Парламентът наложи мораториум върху решения на Министерския съвет за отдаването на концесии, продажбата на държавни и общински болници и назначенията в държавната администрация. Проекторешенията бяха внесени от БСП и "Изправи се! Мутри вън!", а дебатите преминаха в нападки между парламентарните групи. По-късно ГЕРБ обяви, че ще поиска тълкувателно решение от Конституционния съд за взетото решение. След скандал парламентът отхвърли и предложението на "Изправи се! Мутри вън" независими депутати да могат да се присъединяват към други парламентарни групи. Депутатите гласуваха и отмяна на Великденската си ваканция по предложение на "Има такъв народ" и промениха част от Правилника на парламента.

   Парламентът по-рано днес прие мораториум върху действията на правителството в оставка на Бойко Борисов.
Мораториумът включва възлагане на концесии, даване на разрешения за проучвания за подземни богатства, вземане на дългове, промени в ръководствата на дружества и болници, разпоредителни сделки с имущество и назначения в държавната администрация.

    От думите на Атанасова се разбра, че ГЕРБ ще иска Конституционният съд да обяви забраната за противоконституционна, защото чрез нея законодателната власт се намесва в работата на изпълнителната. По думите й това решение засяга сфери от обществения и икономическия живот, без да се знае какви последици ще донесе. Колегата ѝ Маноил Манев допусна, че държавни предприятия, чиито бордове не са запълнени, могат да бъдат доведени до фалит поради невъзможност за взимане на решения.

   ГЕРБ и БСП подкрепиха предложение на ДПС освен главния прокурор в парламента веднъж на тримесечие да бъдат изслушвани и председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд.

    Управляващата партия ГЕРБ не успя в опитите си да организира преговори по предложения от нея проектокабинет, след като "Има такъв народ" отказа да участва в преговори.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още