Понеделник, 6 Май 2024

"Демократична България" внесе проекти за закриване на спецсъда и комисията "Цацаров"

Публикация   14:52     19 Апр, 2021 /     akcent.bg   /     480

  Да се закрият специализираните прокуратури и съдилища, магистратите и прокурорите да се преназначат в други прокуратури и съдилища, а висящите дела да продължат пред съответните съдебни инстанции, които са компетентни да ги разглеждат и по възможност при същия съдебен състав. Това предлагат в законопроект за изменение на Наказателно- процесуалния кодекс депутатите от "Демократична България". Законопроектът е подписан от Христо Иванов, Атанас Славов и Атанас Атанасов и е пряко обвързан с промени в Закона за съдебната власт, също предложени от партията.

   Друг внесен от тях законопроект е за промени в закона, по който функционира Антикорупционната комисия, която според предложението ще бъде закрита в сегашния й вид и ще се раздели на две различни комисии - едната ще се занимава с конфликт на интереси и антикорупция, а другата - с производства по конфискация.

 

Инструмент за политически поръчки

   Предложените промени в Наказателнопроцесуалния кодекс, с които се закриват специализираните съдилища и прокуратури, се обосновават с липсата на ефективни резултати от специализираните структури през последните 10 години.

   "За десетгодишния срок на своето функциониране специализираните наказателни съдилища и съответните им прокуратури не оправдаха заложените със създаването им през 2011 г. очаквания. Първоначално възложената им компетентност по дела за усложнена престъпна дейност по тежки престъпления, свързани с организираната престъпност, беше разширена, включвайки и дела по корупционни състави по отношение на лица, заемащи висши публични длъжности, и делата по съставите на престъпленията срещу републиката", се посочва в мотивите.

   "През целия период на тяхното функциониране публичното възприятие е преобладаващо негативно, като се възприемат не като независими органи, а като инструмент на "извънредното правосъдие", което изпълнява политически мотивирани поръчки", пишат в мотивите си вносителите.

 

Висящите дела да продължат в редовен съд

   Основното предложение за промени в НПК, което предлагат от "Демократична България", е закриването на специализираните прокуратури и специализираните съдилища. В момента те са двуинстанционни - специализиран наказателен съд и апелативен специализиран наказателен съд, а към тях работят и съответните прокуратури.

   Законопроектът предвижда разследванията, които са започнали в специализираните прокуратури, но все още не са в съдебна фаза (по-известни от тях са разследванията срещу Васил Божков, за боклука срещу братята Атанас и Пламен Бобокови, срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димов за водната криза в Перник от миналата година и много други), да се прехвърлят в срок от 7 дни след влизане в сила на промените в редовни съдилища. Посочените за пример дела би следвало да се прехвърлят по компетентност в Софийския градски съд.

   Делата, които вече са започнали и са на първа инстанция в специализирания наказателен съд (каквото например е делото КТБ, което започна през февруари 2018 г.), трябва да се прехвърлят по подсъдност при компетентния съд, а разглеждането им продължава от същия съдебен състав, който заседава в съдебната сграда по седалището на закрития специализиран наказателен съд, ако съдията е запазил качеството си на такъв.

   Това на практика означава, че за да не прекъсва процесът и за да не започне отначало, съдиите от специализирания съд би трябвало да бъдат преназначени на работа в един и същ състав в друг редовен съд така, че да продължат да гледат делата, които вече са започнали в специализираните. Как да се случи преназначаването е уредено с други предлагани промени в Закона за съдебната власт (виж по-долу).

   "В случай че същият съдебен състав не може да продължи разглеждането на делото, съдът го насрочва за провеждане на разпоредително заседание в сградата на компетентния съд", пише в законопроекта. Това би означавало някои от делата да започнат отначало.

   В законопроекта се предлага неприключилите производства пред апелативния специализиран съд (като делото срещу бившия кмет на район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и Петко Дюлгеров например) да се изпращат по подсъдност на съответните апелативни съдилища. Ако се стигне до приемане на промените, делото срещу Иванчева ще трябва да се гледа в Софийския апелативен съд. Въззивните дела, по които предстои постановяване на решение от апелативния специализиран съд, трябва да приключват в срок от 1 месец от влизане на закона в сила.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha