Вторник, 14 Май 2024

Toyota показа първия си електрически SUV

Toyota показа първия си електрически SUV
Публикация   08:56     19 Апр, 2021 /     akcent.bg   /     486

Серийно производство на bZ4X започва в средата на 2022 година

   Японският производител Toyota използва автосалона в Шанхай за да потвърди намеренията си за навлизане в сегмента на електрическите кросоувъри. Компанията представи концептуалния си модел bZ4X, който ще се превърне в сериен за някои пазари през 2022 година.

   Производството на електромобила ще се осъществява в Япония и Китай, но ще се предлага също така в Европа и САЩ. Засега от Toyota не разкриват никакви технически детайли за кросоувъра, който е съвместна разработка със Subaru и е изграден на платформата e-TNGA, предназначена за превозни средства на ток.

   В дизайна на BZ4X прави впечатление малката 6-ъгълна решетка на радиатора, комбинира с тесните фарове с по 4 LED-елемента и лента за дневни светлини. Подобна светлинна ивица преминава и през задната част, като хоризонтално подредените светодиоди футуристичен вид.


Toyota bZ4X BEV concept


   Интериорът залага на цифров инструментален клъстер, който е разположен през шофьора. В горната част на централната консола е поставен широк екран на информационно-развлекателната система. Режимите на задвижвате се управляват със специален контролер, а асистиращите системи са с бутони.

   Названието "bZ" означава "отвъд нулата", като ще бъде използвано от Toyota за всички електромобили от новото семейство, което започва именно с този кросоувър. Компанията вече запази търговските марки от bZ1X до bZ5X, като всички те са и във вариант без "Х", което предполага, че тези версии няма да имат задвижване на четирите колела.

 

   В Toyota планират до 2025 година да попълнят семейство bZ със 7 модела, които ще се предлагат в цял свят. Отделно от тях в този период ще бъде пуснати още 8 електромобила (един от тях ще бъде пикап за американския пазар), като в компанията са си поставали за цел общо 70 модела на марката да получат някаква форма на електрификация.

Снимки: Toyota



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha