Вторник, 8 Октомври 2024

Разходите на фермерите в Европа растат, а сезонните работници не достигат

 Разходите на фермерите в Европа растат, а сезонните работници не достигат
Публикация   10 Апр, 2021   /     akcent.bg   /     382

В Германия пристигащите от Източна Европа сезонни работници са подлагани на по-строги проверки за здравето и безопасността

   Беритбата на плодове и зеленчуци в Западна Европа е в ход, като сезонни работници събират реколтата във водещия производител Испания. Разходите обаче растат, тъй като фермерите се страхуват, че трета вълна на COVID-19 може да доведе до повторение на нарушенията на снабдяването с работници през 2020 г., пише Ройтерс.

   Работодателите разчитат много на работници от Африка и Източна Европа, но много от тях не можеха да пътуват миналата година, тъй като границите бяха затворени при първата вълна на пандемията. В супермаркетите се появи недостиг на ключови стоки, а цените нараснаха, тъй като потребителите се презапасяваха.

  Случаите на коронавирус в Европа отново растат, засилвайки риска от загуба на реколта, което се прибавя към разходите на фермерите за всичко – от допълнителен транспорт, за да спазват работниците социална дистанция, до закупуването на защитно облекло за сезонните работници.

   В североизточната испанска област Каталуния фермерът Жозеп Кабре казва, че е похарчил 6000 евро за маски и друго защитно оборудване за седем сезонни работници от Западна Африка, които берат ябълки, круши и праскови във фермата му.

   „Имаме късмет и доколкото ни е известно никой от нас не се е заразил с COVID-19“, отбелязва Кабре и допълва, че затварянето на бизнеса му за 15 дни може да означава загуба от 150 хил. евро.

   „Бар или магазин може да затвори за 15 дни…, но ако не прибера плодовете в точното време, а го направя по-късно, това би било вредно. Да спрем за 15 дни би било икономическа катастрофа“, казва Кабре.

   Той опитва да дава на работниците задачи, за да ги държи на дистанция, и спрял да използва микробус с девет места, за да ги отвежда в полето близо до град Лерида, а вместо това използвал няколко микробуса и възстановявал транспортните разходи на работници, които пътували сами.

   Лерида се превърна в огнище на заразата миналото лято, отчасти свързано с мигрантите, търсещи сезонна работа за бране на плодове.

   Тази година хиляди работници пристигат с чартърни полети от Мароко, за да помагат в събирането на реколтата в Испания за първата голяма беритба на ягоди в южната провинция Уелва.

   „Мерките срещу COVID ни принуждават да наемаме повече хора да вършат една и съща работа“, казва Фернандо Гомес от организацията на производителите Proexport в Мурсия, и допълва, че повишаването на минималната заплата в Испания също подлага на натиск маржовете.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha