Емил Соколов: Два варианта за опозицията

Емил Соколов: Два варианта за опозицията
Публикация   09:39     09 Апр, 2021 /     akcent.bg   /     498
Емил Соколов, доктор на историческите науки от Университета Екзитър в Англия.   
 
   “Опозицията е изправена пред два варианта
 
  1. ИТН, ДБ и Изправи се правят правителство на малцинството, подкрепено от БСП. Тук много хора ще кажат, ама как така с БСП? Да, БСП е партия на статуквото. Една от най-неприятните бих добавил. В момента обаче зъбите им са извадени. Нинова ще направи всичко възможно да представи себе си и БСП като автентична опозиция. Ще гласуват нов изборен кодекс, ще гласуват да се спрат концесиите на ГЕРБ, ще гласуват всичко, което партиите на протеста поискат. БСП се бори за оцеляване. Притиснати са в ъгъла. Разбраха, че това Борисов да ти бърка под полата, а ти да се правиш на ощипана госпожица, не печели гласове, а точно обратното. БСП е готово да прецака колегите си от статуквото, защото видя, че сметката за 4 години безхаберие, накрая я платиха те. Без парламентарно мнозинство нищо не може да се промени, а БСП са готови да осигурят такова, за да се реабилитират пред гласоподавателите.
 
   2. Вторият вариант е служебно правителство. Това значи новите депутати да не почват работа, а Радев да назначи кабинет, който да организира президентски и парламентарни избори през есента. Тук проблемът е Радев. Поне за ДБ е проблем, тъй като демократичната общност и Радев не са първи приятели. Отново смятам обаче, че президента няма да си позволи някоя издънка. Той се бори за втори мандат. Всички гледат към него. Лятото призова да се изкарат мутрите вън от властта, сега му е паднало да накаже ГЕРБ. От него може да се очаква да постъпи принципно и да гарантира едни честни избори след няколко месеца. Служебното правителство ще противодейства на някои от сделките на ГЕРБ, но няма да може да промени изборния кодекс - няма такива правомощия. Ще позволи обаче на партиите от протеста да избягат от сътрудничество с БСП. Няма да им се налага и да управляват, докато са малцинство. С други думи, президентът може да ги предпази от доста негативи, ползвайки високото си одобрение в обществото.
 
  Тук е важно да се отбележи, че това, което Борисов предлага - експертен кабинет, да даде депутати, да се свика Велико Народно събрание и т.н, са опити да се спре и подмени дневният ред. За ГЕРБ е много важно се измести фокуса далеч от провеждането на нови и честни избори. Под мантията на отговорността и загрижеността за обществото, Борисов е готов да предложи всичко, за да се задържи това народно събрание, колкото може. На него му е нужно да се прегрупира. Трябва да мине време, за да забравят хората издънките му. Ще тупа топката до последно, за да не се налага да се изправи пред гнева на хората. Най-вече се надява опозицията да направи много грешки, за да може той да се възползва от това. Проправителствените медии само това чакат. Преговори с него не бива да има. Както казва Христо Иванов, не му вдигайте телефона. Това важи както за опозицията, така и за гражданите. Този човек вече не е фактор. От нас зависи това да остане така.
 
  Това са вариантите, други няма. Тук не говорим за исторически компромиси, а как с ограничени ресурси опозицията да противодейства най-ефективно на ГЕРБ и ДПС. На следващите избори, ако спечелят повече гласове, тогава може да се дистанцират напълно от Радев и БСП. Такъв сценарии не е възможен сега. Спрете да се мотаете и действайте по един от двата варианта, защото Борисов не трябва да има възможността да се осефери. Не е времето сега да се разправяте за глупости и да си мерите кой е по-гнуслив.”
Тагове : прогноза , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още