Неделя, 3 Декември 2023

Станимир Станчев: Изпатихме си от отбора на непредвидими формации и личности като сегашния кмет

Станимир Станчев: Изпатихме си от отбора на непредвидими формации и личности като сегашния кмет
Публикация   17:27     25 Март, 2021 /     akcent.bg   /     832

Когато си подготвен и имаш цел и посока нещата се получават добре

   Станимир Станчев е общински  лидер на СДС - Русе. Влиза в синята партия преди 20 години иникога не сменял партийната си принадлежност. Има бакалвърска степен “Машинен инженер” от Русенския университет и магистърска степен “Финанси” от Великотърновския. За себе си казва, че е „болен русенец“. Женен е, има дъщеря.Доскоро беше зам.областен управител. В момента е за втори път общински съветник от Местна коалиция СДС и е нейн съпредседател. Член е на комисиите “Бюджет и финанси” и “Екология“ в Общински съвет Русе.

   Станчев е кандидат за народен представител. Четвърти в листата на коалиция ГЕРБ – СДС

    -   Г-н Станчев, познават ли ви русенци, ясен ли сте им?

    И русенци и хората от селата ме познават добре. Затова съм им напълно ясен. Казано шеговито, само някое куче може да не ме познава. От 20 години членувам в СДС. Не съм мръдвал от нея, не съм и помислял. Дори и в най- трудните времена за синята партия. До болка познавам  проблемите на русенци.Аз съм „болен русенец“.

   -  Как оценявате предизборнатя кампания до момента. Какви са настроенията ?

    Хората в листата на ГЕРБ- СДС  сме мотивирани да надградим това,  което постигнахме на европейските и местните избори.  Аз съм  активен участник в икономическия и политическия живот на областта. Уверен съм, че мога да дам нов тласък за по-доброто развитие и утвърждаване на Русе като регионален икономически, културен и социален център. В тази насока ще са всичките ми  усилия. Винаги съм казвал, че на Русе са нужни нови икономически мощности, нов тласък за да се превърне в такъв център. Аз и моят екип, за разлика от  кандидатите от една друга партия, която се добра до кметския пост в Русе, имаме конкретна програма. И най- важното - знаем как да го направим! Ако русенци преценят, че това са важни неща за региона могат да се включат в развиването на тази програма. Вече сме пуснали на моята фейсбук страница  допитване  какво очакват русенци от Станимир Станчев. Ако всеки направи едно, две, три конкретни действия, то нещата ще стават по-лесно. В края на кампанията ще обобщим исканията  и ще кажем какви стъпки ще предприемем.

      -   Има ли вече  предложения ?

   Има, да. Още на втория ден  вече имаше предложения. Ходя на много срещи в региона, на тях също постъпват предложения.

   -   Често  обвиняват управляващите за  дисбаланса в развитието на Северна и Южна България. Какво мислите по въпроса?

   Това е факт. Този дисбаланс е от много години. Имаше възможност да бъде променен, но не беше направено. Сега вече има необратими процеси. Довеждащата инфраструктура, магистралата Русе - В. Търново е необратим факт. Магистралата ще я имаме. Няма какво да се спекулира сб тази тема.

   -   Хората много искат тази магистрала, на пътя Русе – В. Търново катастрофите са през ден.

   Така е. Това е и моя голяма болка.  В новия програмен периодв момента се осигурява финансирането по Оперативна програма „Транспорт“. Това означава, че  до три години  проблемът ще бъде решен. Процедурите вече са започнали.

   -  И като ви кажат, че асфалт не се яде? Че русенци искат по- високи заплати?

   Затова е важно какво  ни трябва  оттук нататък. Русе се намира в центъра на транспортни коридори 7 и 9. Те са  важни  стратегически коридори. Можем да имаме 3 вида транспорт. Важно е как да ги  експлоатираме. Към момента не го правим добре. Затова първото нещо, което предлагаме с моя екип е обособяване на нова високотехнологична индустриална зона. На Русе му трябват нови икономически мощности, нови инвеститори.Винаги съм твърдял това. Тези зони са точно такива мощности. Вдигането на стандарта става с привличането на такива инвеститори,  подчертавам - високотехнологични. Това ще е  чисто производството. Такива  производства са скъпи, така ще акумулира и по-скъп производствен процес с по-високи заплати.

   -   Ще се развие ли въздушният транспорт? Какво  става с Летище Русе?

     Всички русенци знаят какво се случва. Сделката, която е сключена през 2019 г. трябва да се реализира.Летището е изключително ценен ресурс за русенци, който ще бъде загубен. Подчертавам загубен. Известна е активната ми позиция за  противопоставянето на продажбата. Ние сме против, защото тогава Общината няма да може да взема активно участие в решенията и икономическите процеси, които ще стават там. Явно хората от кметския  екип са слабо подготвени по тази тема, защото почти никой от тях не е бил мениджър нито на ниско нито на по-високо ниво. Те не са давали  заплати и не са плащали осигуровки на работниците от собствения си джоб.  Те нямат хоризонт какво може да се случи след 10 години. Техният хоризонт е сега, за момента.

   -  Десният човек солидарен ли е с хората в затруднено положение? Предвидими ли са десните ходове в политиката?

   Аз съм десен. Винаги съм изповядвал идеята, че трябва да се реализират нови проекти, да има инвестиции, за да върви икономиката. В тази тежка ситуация трябва да бъдем и солидарни. Особено с по-възрастните, нашите бащи и майки. Няма лошо една силна държава да помага на хората в нужда. Дадоха се и средства по мярката 60:40. Аз лично не съм кандидатствал, но знам от  колеги и близки,  че всички мерки  вършат работа. С колегите от ГЕРБ напасваме програмата, ще има и нови икономически мерки. Важното е, че в това, което  предлагаме ние  има предвидимост. За разлика от това, което предлагат опонентите ни. Преди година и половина социалистите казаха на нас русенци, че градът ни ще стане северна столица. Много повярваха и избраха за кмет този,който обеща. Да , ама нищо не се случва и става все по- зле и по- зле. Така е, когато избираме непредвидими формации и личности, които стоят зад тях.

   -   Като заместник областен управител и като съветник сте имали важни срещи  инвеститори. Какво искат инвеститорите и какво им предлага Русенска област?

   Първият въпрос на инвеститора е каква площадка ще  предложите за нашето производство. И тук ние започваме да чупим пръсти и да търсим в регистрите какво може да предложим. Дефакто нищо. Знаем, че имаме два парцела в нашия индустриален парк, които по много причини не са привлекателни. Аз предлагам  нещо различно. Знаете, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. Аз искам нещо като зоните “Тракия” и “Божурище”. Имаме  подобни терени. Нещо повече. Когато бях зам.областен управител предприех стъпки в тази насока. Имаше кореспонденция между министерствата, инициирани от Областна управа. Бях убедил  икономическия министър за тази необходимост. Когато си подготвен и имаш цел и посока се  нещата се получават добре. Аз съм убеден, че мога да го направя това. И с помощта на всички колеги, на всички русенци, това може да се случи. Ще имаме довеждаща инфраструктура, магистралата. Остава да направим съпътстваща такава- газ, ток и т.н. Може да се направи. Трябва да има повече политическа активност от русенските народни представители.

   -   Всичко това за Русе е добре. Как ще се отрази и на по- малките населени места?

   Вижте, аз говоря за Русе като регионален център. Когато дойдат пет големи фирми те ще започнат да търсят съпътстващи производства. Аз имам много добър поглед какво се случва в областта. В Сливо поле, например, има плануван и отделен такъв терен от 200 дка за парк. В него може да се разположат такива фирми- доставчици на услуги за по-големите.Имали сме разговори с подобна фирма. Ето така ще се дадетласък на малките населени места. Ние имаме и други полезни политики. Например в  създаването на Местни инициативни групи /МИГ/. В нашата област имаме само една работеща. МИГ Сливо поле - Тутракан. Много е свършено, но Русенска област има и пропуснати ползи от усвояването на евросредства за реализиране на малки проекти в селските райони. Една от причините е липсата на местни инициативни групи /МИГ/.  Много важен момент от моята работа ще бъде и създаване на условия за развитие на социалното предприемачество. Социалните предприятия са единиците, които  могат  да осигуряват трайно квалификация и заетост на хората с увреждания, дългосрочно безработни лица и уязвими групи  от населението в региона. Защитената и субсидираната заетост също са важен инструмент и дават решение в борбата с безработицата  в областта, вследствие на пандемията и  икономически диспропорции на региона. Ще съм активен участник  в създаването и провеждането на национални политики, твърдо отстоявайки интересите на област Русе. 

   -  През новия програмен период ЕС заделя  много пари за земеделие. Какво би спечелила страната  и  Русенска област?

   Русе би могъл да спечели много. Аз многосе интересувам по темата, а и работя в земеделие. От общо 30 партии, регистрирали се да участват в настоящата кампания, само 4 от тях имат включени в програмите си за управление  политики в областта на селското стопанство. И смело твърдя, че  тези на коалиция Герб – СДС най-ясно и пълно очертават философията и принципите на новата Общата селска политика /ОСП/. Тя включва работа за запазване на бюджета на ОСП, за споделената визия между държавите- членки в сектор „Земеделие“ след 2020 г.Тази визия и политика  ще дадат силен бюджет и по-голяма гъвкавост на мерките на национално ниво според регионалните специфики.  Азсъм представител на земеделския бизнес в Русенска област и най- добре познавам нуждите му.

   -   Кои ще са най- важните Ви задачи в областта на земеделието в НС?

   Насърчаване на сдружаването между земеделските производители. И по-конкретно- сдружаване с цел изграждане на инфраструктура в региона за поливно земеделие.  Ще работя в Народното събрание и за изграждане на система за борба с градушките и защита на земеделските производители. Знаете какво се случи преди време край село Българене, Северна България.Ще работя и за по-широка подкрепа на малките и средните земеделски стопанства, най-вече за зеленчукопроизводителите, овощарите, производителите на месо и мляко, био производители.
Ще работя и за увеличаване на бюджета и разкриване на допълнителни мерки за стимулиране на младите фермери. Човешкият ресурс в селското стопанство има нужда от подмладяване и приемственост в бизнеса.

          Купуването и продаването на гласове е престъпление

Тагове : Станчев , СДС ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha