Зърнопроизводителите за първи път могат да кандидатстват за помощи за застраховане

 Зърнопроизводителите за първи път могат да кандидатстват за помощи за застраховане
Публикация   18:37     19 Март, 2021 /     akcent.bg   /     468

Ще се покриват част от разходите за застрахователни премии, мярката важи и за плодове, зеленчуци, тютюн, етерични култури

   На фона на миналогодишната суша, която тежко засегна "житницата на България" - Добруджа, и доведе до сериозен спад в производството на зърно, в петък от фонд "Земеделие" съобщиха, че за първи път този бранш ще бъде включен в помощта за съфинансиране на застрахователни премии при застраховка на селскостопанска продукция. За схемата, за която са отделени 5 млн. лв., ще се кандидатства от 15 март до 30 юли. Другите браншове, които могат да се възползват от нея, са овощарство, зеленчукопроизводство, тютюнопроизводство и отглеждане на етерични култури, става ясно от информацията.

   Подаването на документи се извършва в областните дирекции по земеделие като сумите и условията варират според отглежданата култура. Така например максималният размер на подкрепата, която може да получи един фермер, който отглежда овощни, зеленчукови, етерично-маслени култури и тютюн, е до 65% от стойността на застрахователната премия. А ограниченията при сумите са до 195 лв./ха при размер на застрахователната премия от 300 лв./ха.

   Сумите за пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед и царевица са по-ниски. Стопаните могат да получат до 35% от стойността на премията и до 21 лв./ха при размер на застрахователната премия от 60 лв./ха. Има и прагове за обработваните земи - те трябва да бъдат най-малко между 0.1 и 0.5 ха при плодове, зеленчуци, тютюн и етерични култури.

   В зърнения сектор производителите се подпомагат до първите 2 хил. ха от обработваемите земи, е заложено още в условията.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha